Jackpot voor Zweden

Christian Olsson en Stefan Holm hebben de faam van Zweden als atletieknatie, vooral op de technische nummers, bevestigd. In navolging van zevenkampster Carolina Kluft zorgden zij gisteren voor grote vreugde door goud te veroveren bij respectievelijk het hinkstapspringen en het hoogspringen.

Olsson was favoriet en stelde zijn in geel en blauwe kleding uitgedoste landgenoten op de tribunes niet teleur. Hij landde bij zijn beste poging na 17,79 meter in het zand. Hij kwam beduidend verder dan de Roemeen Marian Oprea, die aan 17,55 zilver overhield. De Rus Danila Boerkenja (17,48) eindigde als derde.

Olsson kwam, in het geheel niet afgeleid door de af en toe dubieuze jurering, vier keer verder dan 17,5 meter. Na afloop hulde hij zich in de Zweedse vlag en liep een ererondje. ,,De jackpot voor Zweden'', zei Olsson met een scheef oog naar het hoogspringkussen, waar Holm net in extase vanaf was gestapt. ,,Ik heb bereikt wat iedereen in zijn carrière wil bereiken. Ik ben overgelukkig.''

Holm, in verhouding tot de concurrentie in deze discipline opmerkelijk klein, deed eveneens wat van hem werd verwacht en wat hij van zichzelf verwachtte. De 28-jarige Scandinavische springveer, drie keer wereldkampioen in de zaal, ging als enige over 2,36 meter. Hij haalde die hoogte al bij zijn eerste poging, na op 2,34 de lat tweemaal te hebben afgesprongen.

Het zilver was voor de Amerikaan Matt Hemingway. De verre neef van schrijver Ernest haalde tot 2,34 alles bij de eerste aanloop. De jonge Tsjech Jaroslav Baba eindigde als derde, eveneens met 2,34 maar met meer pogingen dan Hemingway. Holm is overigens pas de eerste Zweed die zich olympisch kampioen mag noemen. Patrik Sjöberg was als wereldrecordhouder in het verleden jarenlang toonaangevend, maar bij Olympische Spelen kwam hij drie keer met `klein' eremetaal thuis; nooit won hij goud.