Israël bouwt nog meer op Jordaanoever

De Israëlische regering heeft gisteren toestemming gegeven voor de bouw van nog eens 533 nieuwe huizen en appartementen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Dat gebeurt met goedkeuring van de Verenigde Staten, die zich volgens The New York Times niet meer zullen verzetten tegen de uitbreiding van de belangrijkste, verstedelijkte nederzettingen.

Volgens nieuwe gegevens van de Israëlische Landautoriteit zijn tot nu toe in 2004 2.167 vergunningen verstrekt voor het bouwen van huizen in Ariel in het midden van Palestijns gebied en in de nederzettingen rondom Jeruzalem. Dit aantal is inclusief de 1.001 huizen waarvoor premier Sharon vorige week toestemming gaf. De belangstelling voor onroerend goed in de nederzettingen is in Israël zelf groot, omdat de – gesubsidieerde – prijzen relatief laag zijn en potentiële kopers voor hogere hypotheken en goedkopere leningen in aanmerking komen.

Palestijnse leiders hebben gisteren heftig geprotesteerd tegen de bouwactiviteiten en tegen de beleidswijziging van de VS. De regering-Bush protesteerde tot voor kort tegen de uitbreiding van de bestaande, grote nederzettingen, inclusief groei als gevolg van natuurlijke aanwas van de kolonistenbevolking. Zonder daar ruchtbaarheid aan te geven heeft Washington in weerwil van de zogeheten Routekaart naar vrede en een reeks van VN-resoluties besloten de bouw van nieuwe huizen en appartementenblokken binnen de grenzen van bestaande nederzettingen toe te staan. De VS blijven wel aandringen op het ontmantelen van zogeheten buitenposten en een reeks kleinere nederzettingen.

Volgens de Palestijnse premier Qurie ,,vernietigt de Amerikaanse beleidswijziging het vredesproces en wordt de agressie tegen de Palestijnse bevolking aangemoedigd''. President Bush, die jaagt op de stemmen van joodse Amerikanen, wil op deze manier de positie van de Israëlische premier Sharon versterken. Sharon heeft de grootst mogelijke moeite om zijn plan om de nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen, aanvaard te krijgen in zijn regering en zijn Likudpartij. De verhoogde bouwactiviteiten in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de uitspraken van Bush over het bestaansrecht van verstedelijkte nederzettingen hebben op de rechtervleugel van Likud geen noemenswaardige indruk gemaakt.

Niet alleen Sharon en Arafat worstelen met opstand en groeiende weerstand, ook de leider van de Arbeidspartij, Simon Peres, is in moeilijkheden gekomen. Een deel van de Knessetfractie van de Arbeidspartij is tegen de toetreding van de sociaal-democraten tot de regering-Sharon en wil dat Peres de onderhandelingen afbreekt. Ook zijn `de rebellen', die verdeeld zijn over twee verschillende groepen, tegen de net 81 geworden Peres als leider van de partij bij de eerstvolgende verkiezingen in 2006, of eerder als de regering struikelt.

Geconfronteerd met de muiterij in eigen gelederen zei Peres dat de onderhandelingen met Sharon nagenoeg afgesloten zijn, dat de muiters geen schijn van kans hebben en dat hij kandidaat is voor het partijleiderschap en het premierschap in 2006. Tijdens een ingelaste partijconventie deze week zal blijken of hij kan doorgaan.