In Zürich is Flecha de snelste wielrenner

De Spaanse wielrenner Juan Antonio Flecha heeft gisteren het 91ste Kampioenschap van Zürich gewonnen. In de sprint van deze wegwedstrijd voor de wereldbeker versloeg hij de Italiaan Paolo Bettini en de Fransman Jerome Pineau. Voor Flecha was het de eerste overwinning in een klassieker die meetelt voor het wereldbekerklassement. Er staan nog twee klassiekers op het programma: Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

De Italiaan Davide Rebellin – dit seizoen winnaar van de `drieluik' Amstel Goldrace, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik – eindigde in Zürich als zesde en behield de leiding in het wereldbekerklassement. Olympisch kampioen Bettini is zijn landgenoot tot op zes punten genaderd door zijn tweede plaats in Zwitserland.

Van de Nederlandse renners eindigde niemand in de eerste tien. Kort voor de finish probeerde Erik Dekker van Rabobank een paar aanvallen. Eerst in een groepje met onder anderen Bettini, later nog eens samen met de Belg Rik Verbrugghe. Kort voor de finish werden zij ingehaald door het eerste pelotonnetje dat de wielerstrijd in een sprint besliste.

De wedstrijd was gedurende 195 kilometer gekenmerkt door twee coureurs van US Postal. Tijdens de Tour de France mochten ze niet aanvallen omdat Lance Armstrong voor de zesde keer de gele trui moest winnen. Met de baas op vakantie met zijn vriendin Sheryl Crow hadden zijn helpers de vrijheid. David Zabriski en Carlos Barredo fietsten 195 kilometer voorop. Nadat zij waren ingehaald kon hun Amerikaanse gelegenheidskopman George Hincapie het in de sprint niet afmaken.

Dekker probeerde een sprint van de sterkste mannen te vermijden. Hij kreeg de kans niet. De Rabobankploeg had de Spaanse sprinter Oscar Freire achter de hand. De oud-wereldkampioen was echter niet meer zo snel als in het vroege voorjaar, toen hij de openingsklassieker Milaan-Sanremo won. Michael Boogerd ontbrak in het Kampioenschap van Zürich wegens blessures, opgelopen bij een valpartij in de olympische wegwedstrijd. Hij start morgen wel in de Ronde van Nederland.

Boogerd voelt zich fit genoeg om de nationale omloop te fietsen, zo liet een woordvoerder van Rabobank vanmorgen weten. Boogerd vervangt zijn ploeggenoot Steven de Jong die door een val last heeft van zijn rug.

De 44ste editie van de Ronde van Nederland begint morgen in het Brabantse Oudenbosch en trekt in vijf dagen en zes etappes door Nederland en Duitsland. De finishlijn ligt zaterdag traditiegetrouw in Zuid-Limburg.