`In Venezuela geen fraude referendum'

Een steekproefsgewijze controle van de uitslag van het referendum in Venezuela over het aanblijven van president Hugo Chávez heeft uitgewezen dat Chávez inderdaad heeft gewonnen.

Er is geen fraude gevonden, zo meldde de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Cesar Gaviria, gisteren. ,,De resultaten zoals die door de nationale kiesraad werden vrijgegeven, zijn vergelijkbaar met de uitslag van de steekproef die wij hebben gedaan'', aldus Gaviria.

De OAS en de internationale waarnemers onder leiding van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter twijfelden niet over de uitslag van het referendum – dat door Chávez met 58 procent van de stemmen werd gewonnen – maar hadden een controle voorgesteld om de onrust weg te nemen. De oppositie, die het referendum had aangevraagd, meende dat er was gefraudeerd.

De oppositie weigerde echter aanwezig te zijn bij de steekproef. Een woordvoerder zei het niet eens te zijn met de methode die werd gebruikt. Deze zou niet kunnen ontdekken dat er is gefraudeerd, zo zei de woordvoerder. De internationale waarnemers telden de stembiljetten van 150 stembureau's opnieuw en vergeleken de uitslag met die van 15 augustus.

Tijdens zijn wekelijkse televisietoespraak riep Chávez de oppositie op de uitslag te respecteren. Hij zei dat ze niet hoeft te vrezen voor zijn socialistische ,,revolutie''. De president zei rijkdom te respecteren, maar corruptie te zullen uitbannen. Ook zei hij hervormingen van het rechtssysteem te zullen doorzetten en de opbrengsten van de olie ten goede te laten komen aan de armen. ,,Wat we willen is nationale eenheid. Voor deze revolutie zou niemand bang hoeven te zijn'', aldus Chávez.

Het is, ondanks voorspellingen anderszins, rustig gebleven in Venezuela. Waarnemers melden dat de eerste tegenstellingen binnen de oppositie, die bestaat uit politieke partijen, vakbonden en kerkelijke leiders, zichtbaar zijn. Een deel roept op tot protest, een ander deel tot overleg met de regering. De ambtstermijn van president Chávez loopt in 2006 af.