Gullit kampt met luxeprobleem

Het vreemdelingenlegioen van Feyenoord wekte gisteren de indruk dat het al jaren in dezelfde samenstelling speelt. Bijna blindelings wisten de voetballers uit België, Japan, Egypte, Tunesië, Ivoorkust, Hongarije, Denemarken en Zuid-Korea elkaar in Tilburg te vinden. Het vaak bekritiseerde scoutingsapparaat doet zijn werk naar behoren, gezien de flitsende competitiestart van Feyenoord. Na een 6-1 thuiszege op De Graafschap volgde een 4-0 uitzege op Willem II.

Slechts drie Nederlanders stonden in het laatste speeluur in het elftal van Feyenoord, dat na een moeizaam begin geen enkel probleem kende met de thuisploeg. Aanvoerder Patrick Paauwe, middenvelder Pascal Bosschaart en aanvaller Dirk Kuijt vormden de ruggengraat van een ploeg vol exotische namen. Romeo Castelen is geboren in Suriname, maar sinds vorige week international bij Oranje. Hij raakte halverwege de eerste helft geblesseerd aan zijn hamstring; een typische vorm van overbelasting. De 21-jarige buitenspeler is afkomstig van ADO en moet nog wennen aan de zware trainingen bij Feyenoord. Bovendien kreeg hij afgelopen woensdag veel speelminuten tegen Zweden. De verrekte spier voelde als `een naaldenprik', zei Castelen tijdens het uitdelen van handtekeningen.

De revelatie van het prille seizoen werd gisteren overschaduwd door de 19-jarige Salomon Kalou, het jongere broertje van Bonaventura die zaterdag nog tot scoren kwam voor zijn Franse werkgever Auxerre en dit nieuws meteen doorbelde naar Rotterdam-Zuid. Daar woont Salomon in een flatje bij Zuidplein. ,,Vorig jaar was ik ongelukkig, miste ik mijn broer. Nu ben ik gelukkiger, ook omdat ik mag meespelen natuurlijk'', vertelde hij in een mengelmoesje van Engels en Nederlands.

Beide broers vertonen op het veld een opvallende gelijkenis. Ze dribbelen naar hartelust en hebben de slalom tot kunst verheven. Ze spelen bij voorkeur als schaduwspits, maar kunnen ook als rechtsbuiten goed uit de voeten. Salomon Kalou erkende dat hij in zijn jeugd de techniek van Bonaventura zorgvuldig heeft gekopieerd. Hij was regelmatig bij Feyenoord op (familie)bezoek, voordat hij op zijn achttiende zijn eerste contract mocht tekenen.

Vorig seizoen raakte hij geblesseerd en werd hij na de winterstop uitgeleend aan satellietclub Excelsior. Volgens Salomon had Bonaventura hem verzekerd dat spelen in de eerste divisie nuttiger was dan bankzitten in de eredivisie. Volgens voetbalkenners kan hij nog beter worden dan zijn oudere broer, die bij Feyenoord werd onderschat. Aanvoerder Paauwe loofde hem na afloop met het predikaat `slangenmens'.

Op voorspraak van de nieuwe trainer Ruud Gullit keerde Salomon Kalou deze zomer terug in Rotterdam-Zuid en na een sterke invalbeurt tegen De Graafschap kreeg hij gisteren de voorkeur boven Thomas Buffel. De Belgische international, afgelopen woensdag nog twee scorend voor de `Rode Duivels', mocht zelfs niet invallen tegen Willem II. Met een paar dreigende acties en een fraai openingsdoelpunt bevestigde de jonge Afrikaan het gelijk van de door hem bewonderde trainer. Kalou kent de videobeelden van de voetballer Gullit uit zijn hoofd, net als Castelen trouwens.

Door de puike vorm van de meeste selectieleden heeft de coach van Feyenoord een luxeprobleem. Wat te denken van de sterke invalbeurt van Shinji Ono, de kleine en veelzijdige Japanner. Net terug van een olympisch optreden in Athene was hij gisteren de beste man van het veld. Hij etaleerde vlak na rust zijn tweebenigheid door de bal met zijn `zwakke linker' op schitterende wijze in de bovenhoek te krullen. En even later gaf hij een zogenoemde look away pass (de ene kant opkijken, de andere kant voorzetten) die Hossam Galy op simpele wijze in een derde doelpunt kon omzetten. De Egyptenaar bekroonde daarmee een sterk optreden. Hij is het type `klerenkast' dat bovendien over een goed inzicht en een functionele techniek beschikt. Een allrounder.

Een andere aanwinst uit Noord-Afrika is mandekker Karim Saïdi, die met zijn foutloze manier van mandekken het manco van vorig seizoen kan helpen oplossen. Toen grossierde de defensie van Feyenoord in balverlies en knullig uitverdedigen. Chung-gug Song bezondigde zich tegen Willem II aan deze oude kwaal en bewees eens temeer dat hij meer een rechtshalf dan een rechtsback is. De international van Zuid-Korea had geluk dat zijn slordigheden niet tot een tegentreffer leidden. Song stond aan de basis van het openingsdoelpunt en zag in de slotfase spits Kuijt zijn goaltje meepikken.

De Katwijker kreeg de bal in blessuretijd aangespeeld door de Serviër Danko Lazovic, zijn concurrent voor de spitspositie. Deze vorm van altruïsme was bewonderenswaardig, maar de duurbetaalde aanvaller zal dit seizoen wel eens overbodig kunnen zijn bij Feyenoord. Zes miljoen euro heeft de 21-jarige Lazovic vorige zomer gekost. Bij het warmlopen scandeert het legioen op melodieuze wijze zijn achternaam. Hij gaat er niet beter door voetballen. Met een sip gezicht stond hij na afloop op het parkeerterrein van Willem II. Zijn landgenoot Zelko Petrovic, assistent-trainer van Feyenoord, probeerde hem moed in te praten. Ogenschijnlijk zonder succes. Niet iedereen van het vreemdelingenlegioen heeft reden tot juichen.

Lazovic, het veelgeprezen talent van Partizan Belgrado, wil niet voor een miskoop versleten worden, maar hoe kan hij het ongelijk van de criticasters aantonen? Zolang Kuijt fit blijft, is er voor hem geen plaats. Gullit heeft veel luxeproblemen en gezien zijn vrolijke stemming langs de kant heeft hij geen moeite met het nemen van impopulaire maatregelen.

Willem II 0 Feyenoord 4

Ruststand 0-1. 40. Kalou 0-1, 54. Ono 0-2, 74.Ghaly 0-3, 90. Kuijt 0-4. Schds: Van Egmond.Tsch: 12.900.

    • Jaap Bloembergen