Geweld na aanslag op Bengaalse oppositie

Woedende demonstranten zijn gisteren op verscheidene plaatsen in Bangladesh slaags geraakt met de politie naar aanleiding van de granaataanslag tijdens een bijeenkomst van de Awami Liga, de grootste oppositiepartij van het land. Bij die aanslag in de Bengaalse hoofdstad Dhaka kwamen zaterdag achttien aanhangers van de Liga om het leven. Honderden mensen raakten gewond.

De demonstranten staken onder andere een passagierstrein in brand. Volgens hen is de regering onvoldoende actief in het opsporen van de daders van de aanslag.

De leidster van de Awami Liga, voormalig premier Sheikh Hasina Wajed, ontsnapte bij de aanslag ternauwernood aan de dood. Hasina had net een toespraak gehouden toen onbekenden meer dan twaalf handgranaten in het publiek en naar een tribune gooiden. Volgens de politieke secretaris van de partij betrof het duidelijk ,,een gerichte poging tot moord'' en kwam één van Hasina's lijfwachten om het leven toen hij haar probeerde te beschermen. Toen Hasina probeerde te vluchten, werden zeven kogels in de richting van haar voertuig afgevuurd.

Volgens Hasina zit de regering van premier Khaleda Zia achter de aanslag. Ze eist nu het aftreden van de regering omdat zij er niet in geslaagd is om onschuldige burgers te beschermen. ,,Natuurlijk is de regering betrokken'', zei ze over de aanslag. Daarbij wees ze op twee moslim-fundamentalistische regeringspartijen die ,,de seculiere politiek [willen] vernietigen''. De nationalistische partij van Zia heeft Hasina's beschuldigingen tegengesproken. ,,De oppositieleidster spreekt niet de waarheid'', zei Abdul Mannan Bhuiyan, secretaris-generaal van Zia's partij. Hij veroordeelde de aanslagen als ,,barbaars en betreurenswaardig.''

Maar een groot deel van de bevolking en de media in Bangladesh houden de regering verantwoordelijk. De aanslag, die niet is opgeëist, had groot verzet tot gevolg. Sommige betogers staken voertuigen in brand. Meer dan 230 demonstranten werden opgepakt.

De Awami Liga heeft opgeroepen tot twee dagen van algemene stakingen tegen de regering. De Liga heeft het afgelopen jaar al verscheidene keren zo'n oproep gedaan. Zij beschuldigt de regering van corruptie, onvermogen en intimidatie van politieke tegenstanders. De Liga heeft opgeroepen tot het aftreden van Zia en vervroegde verkiezingen geëist. Dhaka heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen.

Eerder deze maand hadden twee aanslagen plaats in Sylhet, in het noorden van Bangladesh. Daarbij vielen twee doden. In mei kwamen drie mensen om het leven en raakten tientallen anderen, onder wie de Britse ambassadeur in Bangladesh, gewond bij een bomaanslag in een moskee.

De verkiezingsbijeenkomst van de Awami Liga, afgelopen zaterdag in Dhaka, was juist bedoeld als protest tegen de aanhoudende aanslagen in het land.