Ervaren doelman Zoetebier voelt zich zeker bij PSV

Edwin Zoetebier is er heilig van overtuigd dat hij komende woensdag tegen Rode Ster Belgrado opnieuw het doel van PSV zal verdedigen. De 34-jarige doelman kreeg afgelopen zaterdag tegen AZ voor het eerst in een officiële wedstrijd de voorkeur boven de elf jaar jongere Braziliaan Heurelho Da Silva Gomes. En als het aan Zoetebier ligt staat hij zijn plek in het doel van de Eindhovense club voorlopig niet meer af. ,,Het is niet voor het eerst dat ik de concurrentiestrijd aanmoet'', sprak Zoetebier na de 5-1 zege van PSV. ,,Ik ben niet naar PSV gekomen om twee jaar op de bank te zitten. Nu ik in het doel sta zal ik mijn huid zo duur mogelijk verkopen. Ik ga er vanuit dat ik woensdag weer speel.''

In de voorbereiding op dit voetbalseizoen kreeg zowel Zoetebier als Gomes van coach Guus Hiddink de kans om door Ronald Waterreus achtergelaten plaats op te vullen. Na vier verloren oefenwedstrijden tegen internationale tegenstanders viel de keuze van Hiddink op de doelman van het Braziliaans olympisch elftal.

Zoetebier moest met nummer 21 vanaf de bank toezien hoe de van Cruzeiro overgekomen Gomes tegen Rode Ster en RBC het doel probeerde schoon te houden. Zoetebier: ,,Dat was even zuur voor mij. Maar ik moest me erbij neerleggen. Niemand is belangrijker dan de club. Ik kon niets anders doen dan Gomes zo goed mogelijk te helpen''.

Overtuigend waren de optredens van de alleen Portugees sprekende Zuid-Amerikaan niet, maar de vijf tegentreffers in de twee duels konden hem niet of nauwelijks verweten worden. Niets leek te wijzen op een vroegtijdige keeperwisseling totdat Gomes vorige week tijdens de training een schop tegen zijn oog kreeg. De grote en sterke Braziliaan liet de rest van de week verstek gaan, maar achtte zichzelf wel fit genoeg om tegen AZ zijn eerste optreden voor het eigen PSV-publiek te maken. Een paar uur voor het competitieduel liet Hiddink tijdens de wedstrijdbespreking weten dat Zoetebier in de basis zou staan. ,,We kregen verder geen uitleg, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik weet alleen dat Gomes zelf aangegeven heeft dat hij fit was. De keus viel echter toch op mij'', legde de voormalige sluitpost van FC Volendam, Sunderland, Vitesse en Feyenoord uit.

En zo betrad Zoetebier voor het eerst het veld als doelman van PSV. Het Eindhovense publiek begroette de keeper met applaus. Zonder een spoor van nervositeit begon Zoetebier aan het karwei. ,,Ik heb me net zo op deze wedstrijd voorbereid als ik in het verleden 316 keer eerder heb gedaan. Bij een topclub moet je altijd klaar zijn. Je stapt de wei in en je doet je werk. Achteraf kijk ik met een tevreden gevoel terug op mijn eerste optreden. Alleen jammer van het ene tegendoelpunt'', zei Zoetebier die vier minuten voor tijd de bal uit het net moest halen na een schot van Adil Ramzi dat lichtjes door Andre Ooijer van richting was veranderd. Op het moment dat de tegentreffer viel was de wedstrijd echter allang in het voordeel van PSV beslist. Dat had de nummer twee van de eredivisie vooral te danken aan het matig voetballende AZ dat geen schim van de ploeg was die vorig seizoen Europees voetbal afdwong en in Eindhoven met 1-0 won van PSV.

Ook Zoetebier won het afgelopen seizoen met 1-0 in het Philips Stadion. Hij deed dat in maart dit jaar echter als bankzitter van Feyenoord. Curieus genoeg stond destijds de eerder door PSV afgedankte Patrick Lodewijks onder de lat bij de Rotterdammers. Toen al was duidelijk dat voor Zoetebier geen plek meer was in Rotterdam-Zuid. Nadat Waterreus zijn contract bij PSV inleverde kwam niet Lodewijks, maar Zoetebier in beeld bij de beleidsmakers in Eindhoven. Dit weekeinde was Lodewijks reserve bij Feyenoord en maakte Zoetebier zijn opwachting als eerste doelman van PSV. De 33-jarige Waterreus zit nog altijd zonder club. ,,Tja, het kan gek lopen'', zei Zoetebier met een grijns op zijn gezicht. ,,Het heeft me pijn gedaan hoe het bij Feyenoord is gegaan. Dat zegt nog het meest over de club. Maar dat is voor mij nu voorbij. Ik ben uiteindelijk als winnaar uit de strijd gekomen.''

De komende weken zal duidelijk worden of Zoetebier na een aanvankelijk verloren slag ook bij PSV als winnaar uit de bus zal komen komt. Volgens keeperstrainer Joop Hiele zal de strijd voor de vaste positie in het doel van PSV ,,nog zeker een half jaar duren''. Hiddink wilde zaterdagavond ook nog niet op de zaken vooruit lopen. De coach stelde dat Gomes weliswaar fit genoeg was geweest om te spelen, maar dat hij met zijn keuze voor Zoetebier risico's had wilen uitsluiten. Over de opstelling tegen Rode Ster Belgrado liet Hiddink zich niet uit. Zoetebier wil voorlopig van geen wijken meer weten. ,,Ik ben naar PSV gekomen om nog twee jaar te kunnen genieten bij een topclub. Ik ben klaar voor Rode Ster Belgrado.''

PSV 5 AZ 1

Ruststand 1-0. 21. Van Bommel 1-0, 60. Ooijer 2-0, 71. De Jong 3-0, 77. Park 4-0, 86. Ramzi 4-1, 88. De Jong 5-1. Schds: Temmink. Tsch: 31.000.