Eenhoorn heeft even nergens zin in

Teleurstelling overheerst bij het Nederlands honkbalteam dat op de Spelen zesde werd.

Na vijfde plaatsen op de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000) was het Nederlands honkbalteam, een mix van spelers uit de Nederlandse hoofdklasse en profs uit Amerika, naar Athene afgereisd voor minimaal een plaats in de halve finale. Maar na de afstraffing door Australië, dat Nederland zaterdag met 22-2 vernederde, was die olympische droom voorbij. Gisteren was ook Taiwan te sterk voor de gedesillusioneerde ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn.

Je had gehoopt in Athene het laatste stapje te maken naar de wereldtop. Wat is de conclusie na dit olympische toernooi?

Robert Eenhoorn: ,,Als ik de balans opmaak na een week bestaat dat gat nog steeds. In de wedstrijden waarin het moest gebeuren, tegen Canada en Australië, kwamen we vroeg op achterstand en hadden we geen kans. Als je kijkt naar de resultaten tegen deze landen in het verleden, kwamen de nederlagen als een verrassing. Vooral die 22-2, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Spelen voor een bijna leeg stadion was ook vervelend. Er was heel weinig sfeer. Maar het had geen invloed op ons spel.''

Teleurstelling alom. Wat was de grootste klap?

,,Het is moeilijk één ding aan te wijzen. Achteraf is het feit dat we in de wedstrijden tegen landen waarvan we eigenlijk hadden moeten winnen niet eens dichtbij zijn gekomen, de grootste teleurstelling. Dat is Nederland onwaardig. Ook omdat we in de voorbereiding (winst Haarlemse honkbalweek, red.) goed speelden. De werpers die ons zover (plaatsing voor Spelen, red.) hebben gebracht, hebben het in Athene niet waargemaakt. Dat geeft te denken. De wedstrijd tegen Australië was een blamage.''

Er zouden vechtpartijtjes zijn geweest tussen spelers?

,,Daar baal ik dus echt van. Verhalen die – vanuit de olympische ploeg? – komen en kant noch wal raken. Dat accepteer ik niet, omdat het totaal niet waar is. Er zijn ook geen conflicten tussen spelers geweest. Ik ga uitzoeken waar die verhalen vandaan komen.''

Hoe nu verder na de uitschakeling?

,,Wachten tot ik naar huis kan. We vliegen geloof ik de 31ste. Nee, ik ga niet naar andere sporten kijken of een toeristisch uitstapje maken. Ik heb nu even nergens zin in. Thuis laat ik alles nog eens de revue passeren en daarna (Eenhoorn heeft bijgetekend tot en met de Spelen van 2008, red.) is het een kwestie van opnieuw beginnen.''