Ajax sluit verguisde Zlatan toch weer in de armen

Na dagenlang te zijn afgeschilderd als de slager van Stockholm, antwoordde Zlatan Ibrahimovic met zijn voeten en werd in de armen gesloten door de aanhang van Ajax. Gehaat en verguisd was hij door het publiek en verschillende ploeggenoten wegens zijn hardhandige optreden in de interland Zweden-Nederland waarin hij, al dan niet opzettelijk, naar tegenstanders (ook Ajax-spelers) schopte en een elleboogstoot uitdeelde. Bij het oplezen van de opstelling voor het duel van Ajax-NAC kwam hem dat gistermiddag op een striemend fluitconcert te staan.

Overtuigd van zijn kwaliteiten stapte Ibrahimovic even later onverstoorbaar het veld op. De bloemen, die de Ajacieden in de Arena traditioneel voor de aftrap het publiek inwerpen, gingen bewust maar even niet richting de F-Side waar zijn meeste criticasters zich bevonden. Net als de eveneens weinig populaire Nourdin Boukhari schonk hij ze aan een invalide achter het andere doel.

Ibrahimovic was de hele wedstrijd op dreef, maar wat hij bij het vijfde doelpunt in een solo liet zien aan passeerbewegingen en balbeheersing grensde aan het ongelooflijke. Verschillende spelers van NAC werden op het verkeerde been gezet. Het doelpunt was van een andere planeet en kan worden bijgezet in de eregalerij van de mooiste Ajax-treffers aller tijden. Daarbij verkeert deze schoonheid dan in het `gezelschap' van bijvoorbeeld de boogbal die Johan Cruijff maakte bij zijn rentree in De Meer tegen Haarlem (1981), de omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch (1986) en de `hakbal' van Rafael van der Vaart tegen Feyenoord (2003).

Beter had Ibrahimovic zijn wandaden niet kunnen goedmaken. Van der Vaart, een van zijn slachtoffers in Stockholm, keek geblesseerd op de tribune stuurs voor zich uit en toonde geen spoortje van emotie toen Ibrahimovic zijn kunststukje uitvoerde. Dat was levensgroot op het scherm in de Arena te zien. Tot ongenoegen van trainer Ronald Koeman, die vond dat daarmee ,,extra olie op het vuur werd gegooid'' in de vertroebelde relatie tussen de twee voetbaltalenten. Koeman wekte niet de indruk dat hij `De Treffer' van Ibrahimovic er eentje om in te lijsten vond. ,,In Italië of Spanje zou hij zo'n doelpunt nooit kunnen maken'', reageerde hij kritisch en nuchter als altijd. ,,Daar mag je een speler uitkappen en vervolgens vliegen je benen de lucht in. Maar ik heb toch wel staan klappen. Hiervoor ga je naar het stadion.''

De geniale balkunstenaar zelf reageerde stoïcijns op die woorden. ,,Ik heb nog nooit in Italië gespeeld, dus ik weet dat niet. Ik wilde steeds schieten maar ik kwam telkens een been tegen.'' Toen hem werd gevraagd of hij vaker dit soort doelpunten heeft gemaakt, knikte hij bevestigend. ,,In de Zweedse competitie.'' Maar even later geeft hij toe dat dit exemplaar toch wel in zijn top 5 staat. De commotie over zijn harde spel in de interland begrijpt hij nog steeds niet. Want het ging allemaal per ongeluk. De elleboogstoot op Giovanni van Bronckhorst ontstond omdat hij verwachtte dat de linksback van Oranje samen met hem zou opspringen. Toen dat niet gebeurde, zwaaide zijn arm niet op veilige hoogte, maar vol in het gelaat. Net als aan Van der Vaart bood hij Van Bronckhorst zijn excuses aan. En verder heeft hij zich van alle reacties, het fluitconcert in de Arena incluis, weinig aangetrokken. ,,Ik doe slechts mijn werk'', herhaalde Ibrahimovic gistermiddag telkens.

Hij maakte nog een doelpunt, zij het een intikkertje op de doellijn, maar was tevens bij drie andere treffers betrokken. Het enfant terrible liet zich van zijn beste kant zien. ,,Ik was ten aanzien van Ibrahimovic voor deze wedstrijd toch een beetje huiverig'', bekende Koeman. ,,Hij heeft een hoop over zich heen gekregen. Uiteindelijk heeft hij het fantastisch gedaan.''

Maar feitelijk had Koeman wel een punt toen hij stelde dat er alleen in Nederland zo nonchalant wordt verdedigd. In dat opzicht kreeg hij bijval van zijn collega Ton Lokhoff die sprak van een ,,schrikbarend laag niveau'' bij zijn eigen spelers. ,,Verdedigen is een kwestie van willen. Je kunt het je tegenstander altijd zo moeilijk mogelijk maken. Dat ontbrak erbij ons aan.'' Koeman trok de lijn verder door naar de hele eredivisie. ,,Als je ziet dat Ajax, Feyenoord en PSV in twee duels al 29 doelpunten hebben gemaakt, kun je niet stellen dat we met z'n allen goed staan te verdedigen. Zelfs wij kregen al vier treffers tegen. Ook dat baart me zorgen.''

Uit ergernis voor zijn slechte spel werd rechtsback Nigel de Jong gewisseld. Hij zou nu wel eens helemaal buiten de boot kunnen vallen, aangezien Koeman de Fransman Julien Escudé weer in genade heeft aangenomen voor het centrum van de defensie. En Anthony Obodai zou toch wel eens de vaste rechtsback kunnen worden.

Het was verder opmerkelijk dat Daniël de Ridder mocht invallen op de plek van rechtsbuiten. Koeman vond hem wegens gebrek aan pure snelheid en diepgang niet geschikt voor deze plek en gaf het talent van de eigen opleiding te kennen dat hij zich moest richten op de rechtshalfplaats waar veel meer concurrentie voor bestaat. De Ridder vroeg vorige week een gesprek aan omdat hij vindt dat hij wel degelijk rechtsbuiten kan spelen. Koeman zei open te staan voor zijn argumenten, maar kon niets beloven. De Ridder én Tom de Mul lijken over genoeg talent te beschikken om iets te doen aan de achilleshiel van Ajax. Hopelijk worden ze in hun ontwikkeling niet gedwarsboomd door een dure Argentijnse kracht die er nu zo nodig moet komen.

Ajax 6 NAC Breda 2

Ruststand 2-1. 11. Cornelisse 0-1, 13. Ibrahimovic 1-1, 41. Zonneveld 2-1 (eigen doelpunt), 52. Heitinga 3-1, 70.Sneijder 4-1, 76. Ibrahimovic 5-1, 82. Slot 5-2, 86. Maxwell 6-2.Schds: Wegereef. Tsch: 46.124. Gele kaart:Zonneveld (NAC Breda).

    • Erik Oudshoorn