Aanslag in Parijs

Onbekenden hebben gisterochtend brand gesticht in een joodse gaarkeuken in het oosten van Parijs. Niemand raakte gewond. Op de muren van het zes verdiepingen tellende gebouw waarin de keuken gevestigd was, stonden antisemitische leuzen. De brandweer wist het vuur snel te bedwingen.

Frankrijk is de afgelopen tijd herhaaldelijk getroffen door antisemitisch geweld. Daarom nemen de Franse autoriteiten de aanslag heel serieus. Premier Jean-Pierre Raffarin bracht gisteren een bezoek aan het joodse centrum. ,,Frankrijk kan de trivialisatie van het antisemitisme niet accepteren'', aldus de premier, die eraan herinnerde dat de daders tot twintig jaar cel veroordeeld kunnen worden.

President Jacques Chirac veroordeelde de aanslag in een schriftelijke verklaring en riep op tot solidariteit met de joodse gemeenschap. De regering zal er alles aan doen om de daders te pakken, aldus Chirac, ,,opdat ze kunnen worden berecht en streng veroordeeld''.

Rabbi Claude Zaffran zei dat hij het gevoel had ,,naar steeds weer dezelfde film, met hetzelfde script te kijken''. Volgens Zaffran wordt het tijd dat er naast de mooie toespraken ook daadwerkelijk iets gebeurt.

Antisemitisme is een gevoelig onderwerp in Frankrijk, waar een van de grootste joodse gemeenschappen buiten Israël woont. Het aantal antisemitische incidenten is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Uit rapporten blijkt dat er sprake is van een radicalisering van grote groepen moslims, die wonen in de voorsteden van de grote steden. Volgens de rapporten dreigen de banlieues uit te groeien tot `getto's'. Vorige maand riep de Israëlische premier Ariel Sharon, tot verontwaardiging van de Franse autoriteiten, joden in Frankrijk op om naar Israël te emigreren.