Women on waves mag geen abortussen doen

Stichting Women on waves krijgt van de bestuursrechter geen toestemming om op haar schip abortussen uit te voeren voor de kust van landen waar abortus illegaal is. Vorige week vroeg Women on waves een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam voor verruiming van hun vergunning.

Alle abortusklinieken moeten een contract hebben met een ziekenhuis in de omgeving, voor het geval aanvullende specialistische zorg nodig is. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) bepaalde in juli dat de kliniek niet verder dan 25 kilometer verwijderd mag zijn van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Women on waves vindt die bepaling te strikt en zegt patiënten dezelfde medische zorg te kunnen bieden als andere Nederlandse klinieken. Over enkele maanden dient een bodemprocedure over deze zaak, maar de stichting wilde daar niet op wachten omdat ze maandag voor twee weken wil uitvaren. Het land van bestemming wordt pas maandag bekend gemaakt.

Oprichtster Rebecca Gomperts reageert verontwaardigd op de uitspraak van de bestuursrechter. ,,Het meest shockerend vinden we het dat de rechter zegt geen belang te hechten aan het lot van de vrouwen die we nu moeten teleurstellen.'' Women on waves verwachtte ongeveer honderd vrouwen te kunnen behandelen en vreest dat velen van hen nu hun toevlucht zoeken bij illegale abortus. De stichting heeft wel toestemming voor het uitvoeren van zogenoemde overtijdbehandelingen met medicatie, voor vrouwen die maximaal zestien dagen overtijd zijn.