Vettige neuscrème vangt pollen weg en helpt tegen hooikoorts

Een speciale vettige neuscrème vermindert hooikoortsklachten met zo'n 60 procent, zo blijkt uit Russisch-Duits onderzoek. De crème werkt waarschijnlijk vooral doordat hij pollen wegvangt voordat ze op het neusslijmvlies een allergische reactie uitlokken (Archives of Otolaryngology, aug).

De geteste anti-hooikoortscrème wordt door de Hamburgse firma Phyt-Immun op de markt gebracht onder de naam dr. Theiss Alergol Pollen Blocker. Het belangrijkste bestanddeel is gewone witte vaseline. Als men de crème aan de binnenkant van de neusvleugels aanbrengt, vormt die een mechanische barrière voor het stuifmeel van grassen, bomen of struiken. Hoewel wel vaker is geopperd dat vettige crème rond de neusgaten hooikoorts kan voorkomen, is dit nu voor het eerst wetenschappelijk onderzocht (met financiële steun van de firma Phyt-Immun).

Onder leiding van dr. Swetlana Schwetz van het Federale Wetenschappelijke Onderzoekscentrum in Moskou is de pollenblokkerende crème getest bij 91 hooikoortspatiënten die allemaal al ten minste twee jaar klachten hadden. Eerst ondergingen alle deelnemers een provocatietest om hun allergische reacties te meten. Ze kregen via een gelaatsmasker, in geleidelijk oplopende concentraties, het allergeen toegediend waarvoor ze bij een eerdere huidtest het meest gevoelig waren gebleken. De allergische reacties, zoals een loopneus en niezen, werden beoordeeld op een schaal van 1 (licht) tot 4 (ernstig).

Vervolgens moest de helft van hen viermaal daags de speciale dr. Theiss Alergol Pollen Blocker in de neusgaten aanbrengen en de andere helft een placebocrème met voornamelijk water. Nadat op de vijfde dag hun gevoeligheid voor allergenen opnieuw was getest, moesten ze wisselen van preparaat: de Alergolgebruikers kregen de placebocrème en andersom. Op de negende dag was er opnieuw een provocatietest. De gemiddelde klachtenscore nam door de speciale anti-pollencrème af van 4 naar 1. Met de placebocrème verminderden de klachten nauwelijks, van 4 naar 3.

De onderzoekers vinden het een groot voordeel van de neuscrème dat er helemaal geen bijverschijnselen bij optreden, zoals slaperigheid en versuffing bij antihistaminica. Of de speciale dr. Theiss Alergol Pollen Blocker (prijs zo'n 11 euro voor een tube met 5 gram) voordelen heeft boven gewone vaseline (prijs 3 euro voor 30 gram) heeft de firma Phyt-Immun natuurlijk niet laten onderzoeken. Dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Overigens lijkt het verstandig, als men er niet representatief uit hoeft te zien, de crème niet alleen in en om de neusgaten te smeren maar ook rond de ogen, want die kunnen door pollen ernstig geïrriteerd raken.

    • Bart Meijer van Putten