U-Bahn in Berlijn reed al decennialang vóór WO-II

Aangenaam zomerverhaal over de ondergrondsen van Europa (M, 7 augustus). Maar wellicht met een zonnesteek geschreven. De U-Bahn en de S-Bahn bestonden afzonderlijk al decennialang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze zijn dus geen gevolg van de deling van Berlijn. Bij die deling viel de S-Bahn onder het beheer van de magistratuur van Oost-Berlijn en de U-Bahn onder de senaat van West-Berlijn. Na de Wiedervereinigung hebben heel wat West-Berlijners nog jarenlang de S-Bahn gemeden.

Het klopt dat er veel gedaan wordt aan de veiligheid in de ondergrondse, al kun je je als buitenlander of homo na middernacht beter niet laten zien bij een aantal stations in het uiterste oosten. Het is echter niet zo dat het BVG-personeel patrouilleert met honden, dat doet de politie.

En wat de weergave van de reizigersinformatie betreft? Je zult nooit horen `Zurück treten bitte', wat een militaire term is voor terug in het gelid, maar wel: `Zurück bleiben, bitte', wat gewoon betekent `niet meer instappen'. En de `Abstieg rechts of links' zou betekenen dat je rechts of links promotie zou kunnen maken. De oproep is dan ook: `Ausstieg links, Ausstieg rechts': daar uitstappen.

    • Gijs Von der Fuhr