troepen in Irak

Dit was geen aanslag door het Irakese volk, maar een aanslag door individuen die door hun destructieve optreden proberen om de wederopbouw van Irak te frustreren. Voor terreur willen en zullen wij niet wijken.

(Premier Balkenende, 15 augustus)

We kunnen wel vastberaden zijn, maar we zijn gewoon afhankelijk van het Amerikaanse optreden en helaas gaat dit land niet zo subtiel te werk als in een zo pluriform Irak noodzakelijk is.

(Hoofdartikel Trouw, 16 augustus)

In feite is de situatie onoverzichtelijker dan ooit. Noch de regering noch Amerikanen of hun troepen hebben volledig greep op de gebeurtenissen. Dat is een teken aan de wand, ook voor Nederland.

(Hoofdartikel NRC Handelsblad, 16 augustus)

Nu het met die rust is gedaan, klampt Den Haag zich vast aan voortzetting van de verzoenende aanpak en lijkt het moeite te hebben te accepteren dat Irak een land in oorlog is.

(Nieuwsanalyse de Volkskrant, 18 augustus)

Nederland is in Irak met zijn soldaten aandeelhouder in een slecht beheerde onderneming...Haal ze terug.

(Columnist Henk Hofland, NRC Handelsblad 18 augustus)

We zijn voor onze informatie nu meer afhankelijk geworden van anderen, met name de Irakezen. Dat gaat niet altijd snel genoeg en dat baart mij zorgen.

(Minister van Defensie Kamp in NRC Handelsblad, 18 augustus)

De ontwikkelingen in Najaf hebben een negatieve invloed op de veiligheidssituatie in het zuiden van Irak. Er is sprake van een groeiende sympathie voor Muqtada al-Sadr. Zijn organisatie vindt een voedingsbodem in de onvrede over de grote werkloosheid.[...] Er is sprake van een overgang van een stabiele naar een instabiele situatie.

(Brief van Kamp aan de Tweede Kamer, 19 augustus)