Spektakel Peking zal grootser zijn

Over vier jaar zijn de Spelen in Peking. In mei stak het Chinese olympische organisatiecomité zijn licht op in Athene: ,,Wij hebben veel geleerd over hoe je zo iets groots moet organiseren.''

De Griekse fotografe, werkzaam voor het Amerikaanse Olympisch Comité, weet niet wat ze ziet wanneer in de bus haar oog valt op de vrolijk gekleurde informatiemap `Beijing 2008'. ,,Zijn ze nu al bezig?! Ze zijn nog gekker dan wij. Maar dat bedoel ik positief. Want ik ken niemand in Athene die geloofde dat het ons zou lukken alles op tijd in orde te krijgen.''

Die vrees hoeft geen Chinees, noch het IOC te hebben want nu al wordt 24 uur per dag gebouwd om tijdig alle accommodaties af te hebben. Als alles volgens planning verloopt, is de klus in 2006 geklaard. ,,Dan is er nog voldoende tijd om alles uit te testen'', zegt Chen Ping in zijn werkkamer in het olympisch perscentrum in Athene. Op een tafel liggen stapels brochures over de plaats waar `het' allemaal gaat gebeuren. Op de grond liggen posters. Chen Ping is lid van het `Beijing organisatiecomité 2008' (BOCOG), waar nu 256 mensen deel van uitmaken. Dat moeten er in 2008 vierduizend zijn.

In mei bezocht een delegatie van BOCOG Athene om zich te laten informeren over de laatste stand van zaken. ,,We hebben veel geleerd voor wat betreft het organiseren van zo'n groot evenement en hoe alles en iedereen moet worden ondergebracht'', zegt Ping. Zijn toon noch zijn gezicht verraadt of hij in understatements praat. Het moet haast wel, want in mei waadden bouwvakkers nog door het stof en was sprake van een waar slotoffensief om de accommodaties tijdig gereed te krijgen. Of China nog meer gaat uitgeven aan veiligheidsmaatregelen dan Griekenland, wil Ping niet zeggen: ,,We gaan zorgen voor veilige Spelen. Hoe we dat gaan doen blijft geheim. We gaan terroristen niet in de kaart spelen.''

IOC-lid Hein Verbruggen, voorzitter van de coördinatiecommissie van de 29ste Olympische Spelen, zegt zich geen moment zorgen te maken over de vorderingen in Peking. ,,Ze liggen zelfs voor. Prima, het kan nooit snel genoeg gaan. Het grote verschil met Athene is dat in China de staat een cruciale rol speelt. In Athene heb je te maken met verschillende `lagen'. ATOC (het Griekse organisatiecomité, red.) moest over van alles overleggen met steeds een ander ministerie. Er was enorm veel inspraak. In China gaat de besluitvorming gemakkelijker. De staat bepaalt natuurlijk niet alles en natuurlijk hebben betrokken ministeries een vinger in de pap, maar het gaat gemakkelijker.'' Hoe hij de Spelen van Athene ervaart? Verbruggen: ,,Het is mij alleszins meegevallen. Maar ik zeg erbij: de verwachtingen waren niet echt hooggespannen en dan valt alles mee.''

Evenals Ren Hai, hoogleraar aan de sportuniversiteit in Beijing, zegt Verbruggen dat het in het geval van China om meer gaat dan alleen sport: ,,Dat zij in 2001 de Olympische Spelen toegewezen kregen is voor China het definitieve bewijs dat ze bij de rest van de wereld horen. Eerst was er het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie en nu de Spelen. `Wij horen erbij en we kunnen het ook' is de overheersende gedachte.'' ,,In 2008 zal de ontwikkeling van China door de wereld onderkend en geaccepteerd worden'', aldus Ren Hai in Sports Illustrated.

De sportprestaties van de Chinese deelnemers aan de Spelen staan al jaren buiten kijf. Bij de Spelen in Los Angeles in 1984 bijvoorbeeld was China goed voor vijftien gouden, acht zilveren en negen bronzen medailles. Neuzelaars zullen zeggen: ,,Ja, maar toen boycotte de toenmalige Sovjet-Unie de Spelen.'' Het was een prestatie van jewelste omdat de Chinezen zich onverslaanbaar toonden in andere sporten (volleybal bijvoorbeeld) dan die waar ze traditiegetrouw sterk in zijn: tafeltennis en badminton. Dat waren toen nog geen olympische sporten. Vier jaar later viel het in Seoel tegen met `slechts' vijf gouden medailles, elf zilveren en twaalf bronzen. In Barcelona (1992) werd het allemaal goedgemaakt: 16 keer goud, 22 keer zilver en 16 keer brons. In Sydney waren de Chinezen goed voor 28 gouden, 16 zilveren en 15 bronzen medailles. Met nog een week te gaan, stromen voor de Chinese deelnemers in Athene de olympische medailles binnen.

Hun verrichtingen worden vanaf de tribunes onder luide toejuichingen gevolgd. Chen Ping volgt alles vanuit zijn werkkamer. Maar tijdens de openeningsceremonie zat hij in het olympisch stadion. ,,Het was geweldig, echt geweldig'', zegt hij. ,,Maar reken maar dat wij het over vier jaar nóg grootser aanpakken.''

    • Anna Visser