Palestijnse loopt voor de goede zaak

Ze wilde de wereld laten zien dat de Palestijnen ook aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Het optreden van Sanna Abubkheet duurde maar kort. Ze figureerde gisteravond in de series van de 800 meter, maar haar doel was bereikt.

Ze was de eerste Palestijnse vrouw op de Olympische Spelen en de wereld besteedde aandacht aan haar optreden. Want sport blijft ook politiek. In een strak groen shirt liep ze met 2.32,10 ruim half minuutje langzamer dan de winnares van haar serie, de Britse Kelly Holmes.

Toen de negentienjarige Sanna Abubkheet in 2000 begon te sporten in de Gazastrook, werd ze verketterd door haar landgenoten. Tijdens de trainingen probeerden dorpsbewoners haar met stokken te raken of gooiden stenen. Ze had destijds een paar loopschoenen, geen sponsor en geen fatsoenlijke atletiekbaan om te trainen.

In het oorlogsgeweld zette ze door. Inmiddels is er veel steun voor de atlete, die haar trainingen wel keurig in een trainingspak afwerkt. Haar doel: een beurs op een buitenlandse universiteit verdienen.

Haar avond in Athene zal er ongetwijfeld aan meewerken dat doel te bereiken. ,,Dit was voor mij een groot moment en een prachtige ervaring. Palestina heeft ook mensen die op het hoogste niveau sporten'', zei de Palestijnse na haar olympische debuut schuchter voor een draaiende televisiecamera.