Olieprijs zakt na vestiging nieuw record

De olieprijs is gisteravond met bijna 2 procent gedaald nadat steeds meer geruchten opdoken dat de strijders van Al-Sadr in Najaf zich zouden hebben overgegeven. De olieprijs brak vlak ervoor nieuwe records.

Een vat ruwe Texaanse olie noteerde op zijn hoogtepunt 49,40 dollar, het hoogste niveau sinds de handel in olietermijncontracten in New York in 1983 van start ging. De goedkopere Brent-olie uit de Noordzee bereikte een tussentijds hoogtepunt van 45,15 dollar per vat.

Met uitzondering van één dag heeft de olieprijs sinds 30 juli iedere dag nieuwe records gebroken. Toenemende onrust in Irak waren de laatste aanjager van de olieprijs. De olieprijs is de afgelopen weken ook gestegen door de onzekerheid rond de Russische olieproducent Yukos, de verkiezingen in het olieproducerende land Venezuela en de aanhoudend groeiende wereldvraag. Volgens analisten is de olieprijs zo gevoelig doordat de markt vreest dat de olieproducerende landen geen reservecapaciteit hebben om tegenvallers in de productie op te vangen. Daarnaast zou de olie steeds meer speculanten aantrekken.

De daling van de olieprijs die gisteravond inzette kreeg een warm onthaal op de Amerikaanse effectenbeurzen. Op Wall Street sloot de Dow Jones-index 0,7 procent hoger op 10.110 punten nadat het de eerste daghelft in de verliezen stond. Schermenbeurs Nasdaq sloot 1 procent hoger. Google, dat donderdag zijn debuut maakte op de beurs, zette zijn koersstijging van de eerste handelsdag voort. Het internetbedrijf sloot 8 procent hoger op 108 dollar. Daarmee noteert het al 27 procent boven zijn introductiekoers.