Nieuwe musical van Lloyd Webber

Eind deze maand gaat in het Palace Theatre in Londen de nieuwe musical van Andrew Lloyd Webber in première, The Woman in White, gebaseerd op de mysterieuze thriller van Wilkie Collins uit 1860.

Lloyd Webber, de meest succesvolle musicalmaker aller tijden, grijpt in zijn nieuwe musical terug op de negentiende eeuw die hem met The Phantom of the Opera zo veel profijt heeft gebracht. Maar de componist ontkent in alle toonaarden dat deze productie op The Phantom zal lijken: het orkest is veel kleiner en opera-achtige taferelen blijven achterwege.

Het boek The Woman in White, in Nederland bekend als De vrouw in het wit, vertelt over een ik-figuur die in contact komt met een vrouw die een groot geheim met zich meedraagt, en in botsing raakt met de vaak als Napoleontisch omschreven onverlaat Count Fosco.

De auteur Wilkie Collins, een tijdgenoot en vriend van Charles Dickens, schreef de roman als feuilleton in afleveringen voor een door Dickens geredigeerd blad. De kritiek was niet mals, maar het publiek reageerde enthousiast. ,,Of het publiek heeft gelijk en de pers heeft ongelijk, of de pers heeft gelijk en het publiek ongelijk,'' zei Collins. ,,De tijd zal het leren. Als het publiek gelijk blijkt te hebben, zal ik de pers nooit meer vertrouwen.''

Lloyd Webber, die vaak slechte kritieken kreeg, zal zich in die woorden herkennen. Hij is toe aan een nieuw kassucces. In de jaren zeventig en tachtig veranderde alles wat hij maakte in goud. Jesus Christ Superstar, Evita, Cats en The Phantom of the Opera worden tot op de dag van vandaag overal ter wereld gespeeld. Ook het door hem geproduceerde Bombay Dreams is een hit. Maar voor de laatste twee musicals die hij zelf componeerde, Whistle down the Wind en The Beautiful Game, viel het doek aanzienlijk sneller. Lloyd Webber zal weliswaar niet snel in financiële moeilijkheden raken – hij is miljardair en bezit dertien theaters in de Londense theaterwijk – maar zijn eergevoel zou gebaat zijn bij een nieuw persoonlijk succes.

In de voorstelling The Woman in White wordt gebruik gemaakt van toverlantaarnprojecties, die halverwege de negentiende eeuw zeer populair waren. Count Fosco wordt vertolkt door Michael Crawford, die ook de titelrol speelde in de oerversie van The Phantom.

Deze zomer, vlak voordat de repetities voor The Woman in White begonnen, heeft Lloyd Webber in Hollywood de laatste hand gelegd aan de verfilming van The Phantom, die in december in de bioscopen komt. Niet met Antonio Banderas, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar met de Schotse acteur Gerard Butler als het spook in de spelonken van het operagebouw.

    • Henk van Gelder