Monumentjes voor B-filmhelden

Als cinematografisch naslagwerk is The Internet Movie Database (www.imdb.com) nog steeds onovertroffen. De site trekt maandelijks meer dan 20 miljoen bezoekers die zoeken naar een film, een acteur, regisseur, scenarioschrijver, plotsamenvatting, filmploeg, recensies, previews of naar `trailers'. Ook meldt de site bij veel films triviale weetjes, of `spoofs', vermakelijke fouten in de film zoals een duidelijk zichtbaar horloge in een historische film of een type auto dat nog niet in productie was in de tijd dat de film zich afspeelt.

Imdb is ook onmisbaar bij het spelletje De kortste weg. Bijvoorbeeld: de kortste weg van Hitchcock naar Elliot Gould [Hitchcock regisseerde Strangers on a train naar een scenario van Raymond Chandler, de schrijver van de The big sleep, de roman die in 1973 (opnieuw) werd verfilmd met Elliot Gould in een hoofdrol als Philip Marlowe.]

Voor de wat rijpere filmliefhebber heeft The Internet Movie Database echter qua uiterlijk een weinig fantasievolle en zakelijke uitstraling. Gelukkig komen er steeds meer sites, vaak gewijd aan een filmgenre of aan bepaalde acteurs, die er in slagen een `echt bioscoopgevoel' op te wekken bij de bezoeker.

Een van deze plekken is Brian's Drive-In Theater (www.briansdriveintheater.com). Hier kan de bezoekende filmfan genieten van onder meer een ode aan de acteurs en actrices in de B-films uit de periode 1930-1980.

Het aantrekkelijke van dit soort beperktere, maar overzichtelijke sites is dat de bezoekers nadrukkelijk worden uitgenodigd te `bladeren', omdat veel aandacht is besteed aan de vormgeving. De uitgebreide collectie foto's van de filmsterren bestaat vaak uit promotionele opnamen waarvoor is geposeerd. In plaats van obligate afdrukjes van bioscoopscènes gaat het om zorgvuldig uitgelichte opnamen van professionele fotografen die er duidelijk plezier in hadden toch al fotogenieke mensen zo voordelig mogelijk te presenteren.

Dit soort foto's zijn verder onder meer te zien op www.hollywoodpinup.com en www.glamourgirlsofthesilverscreen.com.

Een interessante, mooi vormgegeven en erg informatieve site over Engelse films is www.britmovie.co.uk, waar men ook kan deelnemen aan een quiz.

Menig filmliefhebber die surft over deze sites, die zo getuigen van passie voor de film, bedenkt hoeveel interessante films hij (nog) eens zou willen zien, al was het maar op tv.

www.imdb.com, www.briansdriveintheater.com, www.britmovie.co.uk

    • Dik Rondeltap