Kaplan

,,Holland, is dat niet een klein landje naast Luxemburg?'' Als de dag van gisteren herinner ik me Edgar Kaplans grappen als ramacommentator in 1993, toen Nederland in Chili op het punt stond de Bermuda Bowl te veroveren. ,,Met acht vaste slagen, zijn er zo maar negen'', was ook zo'n gevleugelde uitspraak van hem. Kaplan was op bridgegebied een alleskunner. De New Yorker onderscheidde zich als topspeler, als ramacommentator, als journalist (hij runde decennia het befaamde The Bridge World), als regelkenner en als mede-uitvinder van het welbekende Ekas-biedsysteem.

Kaplan overleed aan het eind van de vorige eeuw. Zijn positie bij The Bridge World, het blad dat hij in de jaren vijftig had overgenomen van Ely Culbertson, wordt tegenwoordig bekleed door Jeff Rubens. Deze bracht onlangs een boek uit over het rijke bridgeleven van Edgar Kaplan. Het staat bol van mooie spellen en geestige anekdotes en verschaft ons een goed inzicht in een van de meest invloedrijke persoonlijkheden uit de bridgegeschiedenis. Kaarten kon Kaplan wel. Tijdens een national, ergens halverwege de jaren zestig, zette zich een aantal grootheden aan tafel: Lazard en Rapée als OW en Kay-Kaplan op de NZ positie:

N/OW

♠ A H V 8

♡ H 8

♦ 10 7 2

♣ A 10 8 7

♠ 9 2

♠ 7 6 4

♡ V 7 6 5

♡ A 10 3 2

♦ B 8 6 4 3

♦ V 5

♣ 3 2

♣ V B 9 5

♠ B 10 5 3

♡ B 9 4

♦ A H 9

♣ H 6 4

Kaplan speelde 4♠ waartegen Lazard met ♣3 uitkwam voor zeven, negen en heer. De leider trok in drie rondjes de troeven en eindigde in de hand. West liet een ruitentje gaan, waaruit de leider de conclusie trok dat west, die vermoedelijk kort was in klaveren, moest hebben beschikt over een ruitenlengte. Kaplan vervolgde met klaveren naar de acht voor de boer van oost. Rapée legde sluw ♦5 op tafel, maar Kaplan was klaar: hij won het aas, incasseerde ook ♦H, speelde klaveren naar het aas en wierp op de vierde klaveren zijn ruitenverliezer af. Oost zat ingegooid. Hij mocht van ♡A afkomen of in de dubbelrenonce spelen voor de tiende slag.

Besproken: Bridge Master, The Best of Edgar Kaplan. Uitgegeven door The Bridge World. ISBN 0-9753419-0-1. Info/import: editor@imp-bridge.nl.

    • Jan van Cleeff