Kamerzoeken

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: op zoek naar een kamer.

`IK BEN al een half jaar aan het zoeken, maar ik heb nog niks', zegt Emile Ouaddara. Hij is 18 en eerstejaars Technische Informatica in Utrecht. Eén keer heeft hij een kamertje bekeken. ``Dat was in Nieuwegein, maar daar woon ik al, dus dat schoot niet op.'' Emile woont nog bij zijn ouders. ``Ja het is vlakbij de stad, maar ik wil op mijn eentje. Daarom kom ik nu hier.''

Quaddara bezoekt het bureau van de Stichting Jongeren Huisvesting Utrecht (SJHU), gevestigd in een enigszins verwaarloosd pand aan de Maliesingel. Kamerzoekers kunnen zich hier (of via de website) inschrijven en het aanbod doornemen. Maar daar zijn de meesten gauw op uitgekeken. Het geluk moet komen van de nieuwe aanbiedingen. Elke dag om 13.00 uur stipt worden die op de website van de stichting bekendgemaakt. ``Om vijf uur delen we de nieuwe adressen uit aan maximaal vier kamerzoekers per kamer'', vertelt Edo Gommers van de SJHU. ``Dan is het daarna aan de verhuurder om te beslissen wie hij neemt.''

Emile kan 300 euro per maand betalen. Dat is meer dan Orla King (21), die hoopt voor 250 euro te slagen. Orla heeft een paar jaar op de campus van het University College gewoond, maar nu ze een masters gaat doen kan ze daar niet blijven. ``Ik heb een kamer in De Bilt gevonden. Best een leuke kamer en maar 190 euro. Buiten de stad zijn de kamers trouwens meestal goedkoper. Maar ik ben er toch niet tevreden over vanwege de afstand.'' Orla weet wat ze zoekt: ``Ik wil in een schoon huis met een bereikbare keuken en badkamer. Een kamer met een raam. En liever niet bij een hospita, ik ben niet voor niks uit huis gegaan. Nu woon ik naast m'n hospita en zelfs dat is niet helemaal vrij omdat ze soms binnenkomt voor klusjes of zo.'' Als om vijf uur de adressen worden verdeeld gaat Orla haar geluk beproeven in een studentenhuis. Een kamer van 10 m². ``Maar wel met een gemeenschappelijke woonkamer. Daar zullen ze straks wel met z'n tienen klaar zitten om me te hospiteren'', zegt ze.

Utrecht geldt als de stad met de grootste kamernood. Vorig jaar had de SJHU 1.995 ingeschreven kamerzoekers en konden er maar 684 aan een kamer geholpen worden. Toch daalt bij de SJHU zowel het aanbod als de vraag gestaag. ``Dat komt door de concurrentie van internetbemiddelingsbureau's als kamernet en studentenkamers.nl'', vertelt Edo Gommers. ``Jammer, want kamerzoekers lopen meer risico als ze via zo'n site een kamer zoeken. Bij ons weet je zeker dat een verhuurder toestemming heeft om te verhuren en of de prijs klopt met wat hij aanbiedt.''

Floor Vlasblom (21, theater- film en televisiewetenschap) is niet bang om via een internetbemiddelingsbureau te zoeken. ``Als ik een advertentie in slecht Nederlands zie dan denk ik wel ... hm, daar ga ik dan niet meteen op af. Maar je belt gewoon eerst en meestal is er een kijkavond. Ze zeggen wel dat je daar nooit in je eentje naar toe moet gaan. Verder heb ik van internet een voorbeeldhuurcontract van de Stichting Studenten Huisvesting gedownload. Ik weet waarop ik moet letten.''

    • Marlies Hagers