Journaallezer klust stevig bij

Presentator Gijs Wanders van het NOS Journaal heeft in twee jaar tijd bijna tweehonderdduizend euro bijverdiend bij UWV, het instituut dat belast is met de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Wanders trad namens UWV op als dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur.

Dat heeft het instituut gisteren openbaar gemaakt nadat het KRO-programma Reporter een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Voor Wanders' werk betaalde UWV in totaal 196.782,50 euro. Volgens UWV gaf Wanders ,,ook communicatie- en organisatieadviezen inzake de bijeenkomsten waar hij dagvoorzitter of gesprekleider was''.

Wanders' collega Annette van Trigt was ook actief voor UWV. Via haar bedrijfje Take Off Productions BV ontving ze 45.824 euro over het afgelopen jaar.

Hoofdredacteur Hans Laroes van het Journaal zegt in een reactie de presentatoren opheldering te zullen vragen. Volgens de regels hadden Wanders en Van Trigt van de hoofdredactie toestemming moeten hebben voor hun activiteiten, aldus Laroes. ,,Mij waren deze activiteiten niet bekend.''

De uitgaven voor de nieuwe huisvesting van UWV waren begin dit jaar onderwerp van items in het NOS Journaal, onder meer op 15 februari toen het werd gepresenteerd door Van Trigt. Enkele dagen eerder, op 5 en 12 februari, was ze bij UWV dagvoorzitter en gespreksleider.

De hoofdredacteur kondigde juist in die periode aan het `bijklussen' van medewerkers te willen beperken vanwege de aantasting van het onafhankelijke karakter van de nieuwsrubriek.

[Vervolg BIJKLUSSEN: pagina 3 ]

Bijklussen

`Berichtgeving UWV niet opgepoetst'

[vervolg van pagina 1]

Op 12 februari stuurde de hoofdredacteur een memo naar zijn personeel. Daarin schreef hij dat journalisten van het Journaal aan niemand gebonden moeten zijn: ,,Iedere schijn moet worden gemeden. Dit betekent voor mij dat de hoofdredactie slechts in uitzonderlijke omstandigheden toestemming zal geven voor een klus-buiten-de-deur.''

Volgens Laroes staat dit beleid ,,onverkort overeind''. ,,Omwille van onze geloofwaardigheid moeten wij streng zijn bij het Journaal'', aldus de hoofdredacteur gisteravond, ,,wellicht strenger dan andere rubrieken. In een tijd waarin de publieke omroep onder het vergrootglas ligt, worden wij gedwongen pregnanter dan voorheen naar dit soort kwesties te kijken.''

Het gaat volgens Laroes overigens niet om de integriteit van beide collega's. Laroes: ,,Ik ben niet zo bang dat ze UWV-berichten oppoetsen in hun uitzendingen. Het gaat er wel om hoe anderen denken over het Journaal. Op die beeldvorming moeten we heel zuinig zijn.''

Op de eerder door enkele departementen vrijgegeven lijsten van `bijklussende journalisten' stonden ook namen van Journaal-medewerkers. Het ging om Philip Freriks, Margriet Brandsma en Charles Groenhuijsen. Gijs Wanders was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Annette van Trigt zegt alleen UWV-bijeenkomsten te hebben geleid en geen adviezen te hebben gegeven. ,,Daar ben ik heel zuiver in'', aldus Van Trigt.

UWV schakelde ook andere journalisten in, zoals Victor Deconinck (ex-Twee Vandaag), Hans Smit (Jeugdjournaal) en Marjolein Uitzinger (AVRO-1 Op de Middag). Op 30 januari dit jaar trad Marjolein Uitzinger op bij het UWV als `dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur'. Onderwerp van de dag was `ontwikkelen koers en beleid UWV'. Ook in 1 Op de Middag was er afgelopen jaar aandacht voor het UWV.

    • Joep Dohmen