Joelen en geld gooien bij Showgirls

Het geflopte Showgirls van Paul Verhoeven beleeft een tweede leven als camp-film. Bij voorstellingen schreeuwt het publiek de teksten mee en gooit het met geld en rozen naar het doek. ,,Told you so!''

In de MGM bioscoop in Chelsea, een uur voor de interactieve versie van Showgirls begint, staat er al een honderd meter lange rij. De gay scene heeft zich verzameld, uitgedost met maskers, jurken, hoge hakken, glinster en glitter. De in 1995 uitgebrachte film van Paul Verhoeven is compleet uitverkocht. Showgirls is erg populair in homoseksuele kring en daar heeft MGM slim gebruik van gemaakt voor de release van een vip-dvd: een dvd-feestdoos met allerlei extra's: een pak speelkaarten, twee whiskyglazen, een poster van actrice Elizabeth Berkeley topless, en een blinddoek. Op de dvd vind je behalve de film en de making of een cursus lapdance. Een typisch Amerikaans nachtclubverschijnsel: de klant (`men only') mag het meisje niet aanraken, hij zit als een plank op een bank en de slechts in een string geklede danseres zakt op zijn schoot, glijdt over zijn kruis en wrijft haar billen in zijn gezicht.

De negen jaar oude film heeft een cultstatus bereikt dankzij voorstellingen waarin het publiek meejoelt, rozen naar het doek werpt, luidkeels de acteurs nadoet, op fluitjes trompettert als er geweld te zien is. Het doet allemaal denken aan The Rocky Horror Picture Show, de film die, net als Showgirls, wordt beschouwd als een van de slechtste films ooit gemaakt, maar die inmiddels camp is geworden, met fanclubs over de hele wereld. De liefhebbers kennen de teksten van de film achterstevoren en binnenstebuiten en ze reageren ter plekke met vaste slogans, kledij en toneelstukjes. The Rocky Horror Picture Show wordt al jarenlang elke vrijdag in een bioscoop in Manhattan vertoond en heeft een vaste fanclub tieners die daar elke week `performt'. Hetzelfde tekent zich af voor Showgirls, als het aan MGM ligt, de maatschappij die de film produceerde en er meer aan hoopt te verdienen.

In limousines komen ze aan: de New Yorkse showgirls. De opvallendste verschijning is een lange blonde travestiet, geëngageerd door MGM om de avond te openen. Diva Cashetta: ,,Showgirls is niet voor niets populair onder homo's. Wij zijn nou eenmaal trendsetters. Showgirls is gemeen, grappig en ronduit slecht. Bovendien is het een van de meest vrouw-onvriendelijke films die er ooit is gemaakt.''

Cashetta verloot een aantal vip-dvd-dozen en wat vrijkaarten voor de after party in Scores (een nieuwe chique paaldansclub een paar blokken verderop), voorzien van melig commentaar: ,,Brian hier is de winnaar van de laatste dvd die we verloten, maar denkt u dat uw kans verkeken is? Welnee, versier deze aantrekkelijke hengst, voer hem dronken op onze afterparty en steel die Showgirls-dvd.''

Voor de film begint, komt Lin Tucci op het podium, die Mama Bazoom speelt in de film: een stevige madame. Met opblaastieten. De actrice legt uit hoe dat in zijn werk ging, met slangetjes onder haar jurk en twee technici die links en rechts van haar stonden te pompen, bij elke scène waarin ze haar borsten liet zien. Vervolgens verschijnen de twee showgirls ten tonele die op de dvd de lapdance-cursus geven. De gastvrouw vraagt: ,,Wat vond je het leukste aan de film?'' ,,De kostuums'', antwoordt Heather.

Dan begint eindelijk de film, `Showgirls, director's cut', waarin heldin Nomi naar Las Vegas gaat om danseres te worden. MGM heeft tussen de stoelen rode plastic zakjes gestoken vol voorwerpjes: een fluitje, een klikker, een rood zaklampje, een pakje namaak bankbiljetten, een gouden lapje en een kunstroos. Met plakband kan de bezoeker de bijgeleverde gebruiksaanwijzing op de stoel voor hem plakken.

De bezoekers kennen de film van buiten en men schreeuwt in koor, als de liftende Nomi wordt opgepikt: ,,Don't do it, Nomi! Don't do it!'' En als haar koffer uiteindelijk gepikt wordt: ,,Told you so!'' Zo zijn er meer vaste kreten en handelingen. Wordt er gestript dan gooit men geld naar het doek, wordt er cocaïne gesnoven dan schreeuwt men: ,,Crack is wack!''

Gedurende de dansscènes wuift het publiek met gouden zakdoekjes en schijnt het met het rode lampje. We maken fluitgeluiden, klikgeluiden, joelen en gooien op uitgekiende momenten met rozen. En als de tegenspeelster van Nomi zegt: ,,What are friends for'', roept het publiek in koor: ,,FUCKING!!!''

Op de afterparty in de paaldansclub trakteert MGM op goedkope champagne. De aanwezige homo's en lesbiennes vallen uit de toon en steken alleen maar wat dollars tussen de kousenband van de paaldanseressen. Corpsballen die via MGM-vriendjes binnen zijn gekomen, maken wel gebruik van de lapdancers: twintig dollar. Daar heb je geen Showgirls-dvd-feestdoos voor.

Showgirls V.I.P. Edition: Limited Edition Box set ($39,98)

    • Ine Poppe