In een lelijke eend over de weg kruipen

Waarom hard rijden als het ook langzaam kan? Margot Poll toert in een 2CV over smalle landweggetjes.

Het moest een leuk personeelsuitje worden. Anders dan anders. En dus besloot het MRI-centrum uit Amsterdam een dagje te gaan toeren in een deux-chevaux, ook wel 2CV of lelijke eend genoemd. Zo kwamen ze terecht bij Joep Ruigrok van Skick, zoals zijn eenmansbedrijf heet. Ruigrok verzamelde de afgelopen jaren twaalf eenden waarmee hij toeristische tochten door Brabant organiseert.

Op een zonnige vrijdagmiddag gaat het MRI-centrum op pad. Een van de radiologen rijdt vol zelfvertrouwen over de smalle landweggetjes. Als student had hij al een eend – de klep gaat open, hij ruikt benzine, het dakje rolt als vanzelf naar de achterste stang. ,,Doe hem maar helemaal open, anders tocht je weg op de achterbank.''

Joep Ruigrok (34) heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Jarenlang werkte hij in de evenementenindustrie. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat terreinauto's verhuren – wat erop neer kwam dat hij de kolossen vooral uit het water moest trekken. Ruigrok kreeg niet alleen last van zwemmerseczeem maar ook van zijn geweten. Het was ,,puur commercieel'', het was macho (,,toen rookte ik ook nog'') en de liefde voor auto's kwam op de allerlaatste plaats.

Op een gegeven moment besloot Joep Ruigrok voor zichzelf te beginnen. Niet zonder succes; zijn eerste eendentoer had hij al verkocht voordat hij de auto's bezat. Dat was oktober 1998. Vijf jaar later blijkt het een mooie formule – al houdt Ruigrok er niet van om over formules te praten. ,,Het gaat om kleinschalig idealisme. Geen tijdsdruk, gewoon ongecompliceerd rond rijden in de leukste auto's die er bestaan. Ik heb dan wel geen Mercedes – zoals de meeste evenementenorganisatoren – maar ik kan er wel van leven.''

Zijn eenden heeft hij in opvallende kleuren gespoten. Felroze, knalgeel, rood, zwart, blauw. Dat is vooral uit praktisch oogpunt, want als zijn klanten verdwalen of technische problemen hebben, kunnen ze hem bellen waarna hij de auto's gemakkelijk op kleur kan traceren.

De dorpsbewoners zijn inmiddels gewend aan de kleurrijke karavaan die een paar keer per week voorbij komt. Ruigrok: ,,Mijn buurjongetjes dachten in het begin dat ik iedere nacht mijn auto overspoot, maar na een reportage op de regionale televisie zie ik iedereen nu instemmend knikken. Eindelijk weten ze wat ik doe.''

Het personeel van het MRI-centrum is inmiddels bij zijn eerste stop aangekomen. Ze krijgen een rondleiding door de wijngaard van een plaatselijke wijnmaker. Er worden slakken gegeten en verschillende wijnen geproefd. Van wit, via rosé naar rood. Er mag niet te veel worden gedronken. En een biertje op het terras raadt Ruigrok de mensen ook af. ,,Daarom doe ik geen jongensjaarclubs of vrijgezellenpartijtjes. Te veel testosteron, te veel haantjes. Dan neem ik mezelf als referentiekader. Ik mag mijn wilde haren dan kwijt zijn, je moet me niet met vier kerels in een auto zetten. Dat is vragen om ongelukken.''

Personeelsverenigingen kunnen wel bij hem terecht. Naast de eendentoer kun je bij Ruigrok een GVB behalen op de Country Golfclub – een Golf voor Boeren certificaat. ,,Hier staan geen peperdure Ferrari's of Rolls Royces geparkeerd, niet het genot van kortgeknipte greens, geen caddies en geen pro, en al helemaal geen geruite broeken'', staat op zijn website. Nee, bij het boerengolf mogen de deelnemers zelf de greens aanleggen, komt de boer op een tractor een berg zand storten om een bunker te creëren en bestaat de caddy uit een zelf te duwen kruiwagen.

Maar het rijden in een deux-chevaux is vooralsnog het favoriete programma. Ruigrok heeft zelf een rode oude eend maar die wordt niet ingezet in de tour. Hij heeft hem van zijn ouders gekregen toen hij achttien werd, verkocht hem ooit, maar kon hem gelukkig later weer terugkopen.

Met de eenden waar iedereen in mag rijden, heeft Ruigrok minder emotionele binding. Al hebben ze ieder een eigen verhaal: de zwarte is van een champignonkweker die hem voor zijn dochter tussen de champignons bewaarde maar toen het meisje eenmaal haar rijbewijs had, weigerde zij in zo'n gek wagentje te gaan rijden. De rode is van een mevrouw die een nieuwe heup kreeg en na de operatie alleen nog maar in een automaat mocht rijden. Helemaal in tranen verkocht zij haar auto aan Ruigrok.

De meeste eenden hebben jaren stilgestaan. Maar er hoeft maar een liter benzine in, een nieuwe accu en de Citroën-motor draait alweer. Bijna alle onderdelen zijn nog te krijgen: bumpers, velgen, koplampen of een startmotor. Een tweedehands eend kost gemiddeld drieduizend euro. Op de internet-site marktplaats.nl staan er zo al vijf die de moeite waard zijn. Er bestaan nog steeds eendengarages en de echte liefhebbers helpen elkaar aan een nieuw of juist heel oud model. Na afloop krijgt ook Ruigrok regelmatig de vraag of zijn eenden te koop zijn. Dat zijn ze niet. Niet dat hij geen afstand van zijn auto's kan doen. Maar hij is een liefhebber. Geen handelaar.

Info: verschillende tochten vanaf 65 euro, zie www.franseslag.nl

    • Margot Poll