Ibrahimovic?

In het duel Zweden-Nederland gaf Ibrahimovic, bij Ajax bekritiseerd om zijn overtredingen, Van der Vaart (enkel) en Heitinga (rug) een trap en Van Bronckhorst een elleboog. Is zijn gedrag nog acceptabel?

Ove Kindvall, Zweedse oud-speler van Feyenoord: ,,Het was niet best. Ibrahimovic heeft te hard gespeeld. Voor de elleboog tegen Van Bronckhorst had hij rood moeten krijgen. In zijn eerste jaar bij Ajax moest hij zich aanpassen. Vorig seizoen ging het al een stuk beter (met het begaan van overtredingen, red.). Ik dacht dat hij professioneler was geworden. Dit is weer iets nieuws. Het is moeilijk te zeggen of hij het per ongeluk of expres deed. Zelf heeft hij ook schoppen gehad van Nederlanders. Misschien was hij geïrriteerd. Hij heeft in Zweden veel kritiek gehad, maar is nog erg populair en is een mooie reclame voor het Zweedse team. Hij moet wel oppassen. Hij kan niet zo doorgaan met schoppen.''

Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterzaken KNVB: ,,De beelden zijn duidelijk. Er bestaat geen twijfel over: Ibrahimovic deed een aantal dingen dat niet thuishoort in dit soort wedstrijden (vriendschappelijk duel, red.). Het geval met Van Bronckhorst was buitengewoon. Ik kan niet beoordelen of hij het met opzet deed. Geen idee of de spelers van Ajax nu nog door één deur kunnen. Vorig jaar gebeurde bij Ibrahimovic niet veel bijzonders. Ook internationaal heeft hij zich goed gedragen. Hij is professioneler geworden. Wat dat betreft was ik wel verrast.''

Frans Derks, oud-scheidsrechter: ,,Ik was geen kaartentrekker, maar dit gaat alle perken te buiten. Ibrahimovic had een rode kaart dik verdiend. Hij ging drie keer over de schreef. Bij de eerste schofterige overtreding (op Van der Vaart die het veld moest verlaten, red.) had ik hem al gewaarschuwd: `Nog één keer en je kunt vertrekken.' Ik sprak Van der Vaart en die vond het niet leuk. Ik dacht dat Koeman hem onder controle had bij Ajax. Koeman heeft een belangrijke rol gespeeld nadat hij het eerste jaar met Ibrahimovic forse dingen had meegemaakt. Misschien wilde hij zich wel extra inzetten voor het Zweedse publiek (na gemiste strafschop tegen Nederland in kwartfinale EK, red.) maar op de verkeerde manier. Jammer, hij is een smaakmaker. Ik houd van zo'n type. Vroeger liepen leuke bandietjes rond als Cor Lems. Nu is het allemaal zo braaf.''

Raymond Atteveld, oud-speler van onder meer Roda JC, Vitesse en ADO: ,,Ik kreeg het stempel van harde speler opgedrukt en beging misschien achteraf te openlijk overtredingen. Maar bij mij zat er nooit iets bij van `nu ga ik jou lekker blesseren'. Bij Ibrahimovic zit wel iets gemeens. De acties op Van Bronckhorst en Heitinga gingen te ver. Er zat zoveel venijn in dat het leek of hij hen bewust wilde blesseren. Vorig jaar hebben we van hem kunnen genieten als voetballer. Nu vervalt hij in dezelfde fouten als in zijn eerste jaar bij Ajax.''

Ajax-coach Ronald Koeman: ,,Zlatan is zo'n type dat anders kan reageren dan anderen. In de actie waarbij Van der Vaart zich blesseerde was niets opzettelijks in de beweging van Zlatan. Maar ik vind dat hij meteen naar Rafael had moeten gaan. Hoe Rafael vervolgens in de media reageerde vond ik ook niet goed. Ze spelen bij één club. Je moet het belang van de club laten prevaleren in zo'n duel. We hebben een groepsgesprek gehouden over het onderwerp, intern is het nu opgelost.''

Theo Hofstee, aanklager betaald voetbal KNVB: ,,Het gebeurt wel dat geïrriteerde aanvallers overtredingen maken zoals Ibrahimovic. We hebben bijvoorbeeld Kezman gehad. Maar ik zie geen trend dat aanvallers meer van zich afbijten dan zes, zeven jaar geleden.''

Jan van Dijk, oud-speler en oud-trainer van FC Groningen: ,,Ibrahimovic is over het randje gegaan. Hij heeft zo langzamerhand een naam opgebouwd van een speler die bewust overtredingen begaat. Ik heb er een raar gevoel bij. Dat heeft zo'n fantastische speler niet nodig. Dit is gewoon domheid.''

    • Pieter de Vries