Gepierced naar school

Klaar om naar school te gaan? Nee, eerst nog een piercing. Lukas Keijser ziet hoe tieners zich tussen het kaftpapier bij de V&D laten piercen.

Het grote modenieuws in de media deze week: Vroom & Dreesmann heeft piercingwinkels op de jongerenafdeling van zeven vestigingen. Tussen de agenda's en het kaftpapier kunnen klanten er vanaf 14 jaar oud `boven de gordel' piercings met diamanten en marihuanabladeren laten plaatsen. Tot de 17 jaar moeten ze begeleiding bij zich hebben. Het bedrijf Rings of Fire verzorgt de winkels die `Danger Zone' heten op verzoek van het warenhuisconcern. Volgens pr-vrouw Ryanne Thole van V&D passen de piercings-shops goed bij het nieuwe imago dat meer jonge klanten moet trekken: oorspronkelijk, bij de tijd en inspirerend''.

Echt nieuws bleek het uiteindelijk niet. De eerste V&D-piercingwinkel bestaat al sinds oktober vorig jaar in Utrecht, de andere kwamen drie maanden geleden. Inmiddels zijn er meer dan 2.500 piercings gezet – ook bij volwassenen. Wel verrassend: tieners reageren positief op de nieuwe koers van het warenhuis. De heftig geklede Serena (16, tong- en navelpiercing) die de winkel in Utrecht bezoekt voor een piercing door haar oor vindt de V&D veel hipper geworden: ,,De kleding is nu beter, er is een telefoonzaak en ze hebben veel sieraden.''

De jonge V&D-bezoekers zijn nog enthousiaster over de `piercingshop'. Sabrina (15) liet er drie weken geleden een juweel aan haar navel bevestigen. Ze kwam terug, omdat deze een beetje ontstoken is. Droog: ,,Als het verkeerd gaat, kun je een buikholteontsteking krijgen.'' Ze is blij dat ze hier terecht kan: ,,Dan hoef je niet naar zo'n enge winkel.'' Serena vult aan: ,,Met van die oude mannen met overal tatoeages en gaten in hun oren.'' Marvin (18, oorpiercing) die volgende maand hier een gaatje in zijn tong wil laten prikken, zegt: ,,Het ziet er heel hygiënisch uit.'' Allemaal noemen ze Danger Zone goedkoop. Voor 45 euro heb je een navelpiercing, bij de concurrent kost die minstens een tientje meer. Hoe de winkel zo laag geprijsd kan zijn? Rings of Fire is een piercinggroothandel.

Voor de tieners die de winkel bezoeken is het laten zetten van een piercing inmiddels mainstream; alsof het om de aanschaf van een spijkerbroek gaat. Het zijn vooral ouders die er soms moeilijk over doen. Veel klasgenoten van Milou (13, neusbel) mogen niet van hun ouders. Maar zij is dan ook heel jong. Zelf krijgt ze een tongpiercing als haar beugel eruit gaat: ,,al moet die er eerst nog wel in''. In de klas van Sabrina vinden ze piercings nog ,,wel speciaal'', in die van Marvin is hij de enige met zo'n sieraad. Aan de andere kant: de meeste klasgenoten van Serena zijn ook gepierced. Zij noemt haar navelpiercing die ze sinds haar elfde heeft zelfs ,,niet meer interessant.'' Ze krijgt nu een tatoeage van een Playboybunny voor haar verjaardag. Van haar moeder.

    • Lukas Keijser