Fundamenteel lang

De kruistocht van het kabinet tegen het vroegtijdig stoppen met werken gaat gestaag door. De tegenwerking ook. Ook de Raad van State maakt bezwaar. De dubbele belastingheffing valt niet in goede aarde bij het adviesorgaan van de regering. Daar zaait het advies ook geen vreugde en begrip. Minister De Geus verwijt de Raad rechtzinnige belastingleer. Daar is geen ruimte voor. Het langer-werken-moetbeleid is al fundamenteel genoeg.

De fundamentele hoeksteen van de samenleving krijgt van de CDA-minister ook een duw. Gezinnen genieten slechts een keer de fiscale voordelen van het spaarloon, als de plannen zonder versnippering het parlement passeren. De pc in huis wordt ook fiscaal getroffen. Die wordt belastingtechnisch weer volledig privé. Leuker kunnen we het niet maken, duurder wel.

E-mail levert steeds meer werk op. Dat is niet de extra productiviteit die minister De Geus zegt na te streven. Onderzoek leert dat slecht beheer, spam en nutteloze kopietjes velen langdurig van het werk houden. Dat kost jaarlijks zo'n acht werkweken extra per werknemer. We moeten weer op cursus. Anders dreigt angst voor de inbox. Er is blijvend vrees voor de vooruitgang.

Zoekenin een hooiberg. Voor veertien medewerkers van Interpolis. Met een lange thermometer nemen ze de temperatuur van hooimijten op. Boven de 60 graden is er kans op oververhitting. En op hooibroei en een uitkering van de brandverzekering. Dan belt de verzekeraar de brandweer, zodat er geen schade ontstaat. De no-claim komt naar u toe.

De winstbelasting voor ondernemers gaat omlaag. Stapsgewijs daalt de vennootschapsbelasting 4,5 procent. Een cadeautje van staatssecreatris Wijn. En de ondernemers zelf. Die raken hun grijze kentekens kwijt. Er zaten te veel ski's en strandstoelen in de bedrijfsbusjes. En die waren niet op weg naar het werk.

Na de kaas, de haring en het Delfts blauw nu ook goedkope levensmiddelen. Een nieuwe trekpleister. Ahold dompelde de Nederlandse consument in een warm bad van lage prijzen in de supermarkt. Die is nu de goedkoopste van Noordwest-Europa. Dat hebben de Belgen ook ontdekt. In de grensstreek is de omzet soms met 10 procent gestegen. Ruim baan voor het winkelwagentoerisme.

Minister De Graaf zoekt de grenzen van de bestuurlijke vernieuwing op. Hij onderzoekt prestatiebeloning voor ambtenaren. De voorzitter van een landelijk netwerk van jonge ambtenaren vindt een beetje wedijver wel iets. In de sport is een vierde plaats ook niet veel waard, meent hij. Op weg naar de beginselen van goed, zorgvuldig en snel bestuur.

    • Cees Verschure