Fotograaf van het onverwachte

Op zijn thuisadres is woensdagavond de Haagse fotograaf Onno Meeter overleden. Hij was reeds geruime tijd ziek. Zijn laatste openbare optreden was in het voorjaar van 2003, een grote expositie in de Haagse Kunstkring waar hem de HKK-waarderingsprijs voor beeldende kunst en vormgeving werd uitgereikt.

Het jury-rapport van de Haagse Kunstkring prees zijn veelzijdigheid, vakmanschap en visie. Zijn vrije werk wordt gekenmerkt door authenticiteit die het werk boven de esthetica uittilt. In zijn anekdotische zwartwitfotografie leveren ongebruikelijke composities verrassende beelden op. Op de expositie waren ongeveer 200 foto's te zien, een keuze uit werk dat 40 jaar heeft bestreken. Onno Meeter is 65 jaar geworden.

Hij leerde het vak bij de legendarische fotografe Maria Austria in Amsterdam, die hem binnenbracht bij de na-oorlogse generatie van grote Nederlandse en buitenlandse fotografen, zoals Carel Blazer, Paul Huf, Sem Presser, Ed van der Elsken en Eddy Posthuma de Boer en anderen. Zij zagen in hem een vertegenwoordiger van een volgende generatie.

Meeters eerste klant was het dagblad Het Vaderland waarvoor hij o.a. Charles Trenet, Max Tailleur en Wim Kan in het Kurhaus fotografeerde. Voor Eduard Pelger verzorgde hij de voor- en najaarscampagne, voor de Consumentengids legde hij voor vergelijkend warenonderzoek tal van broodroosters en wasmachines uit dezelfde hoek vast. Maar ook het fotomagazine Life maakte gebruik van zijn werk. Daarnaast werkte hij voor talloze ontwerpers.

Het liefst werkte Meeter echter zijn eigen ideeën uit: mensen op straat, straattheater, museumverzamelingen en zoals hij dat noemde `onnoembare monumenten'. ,,Dat zijn dingen en situaties, die door mensen zijn gemaakt en onbedoeld een onverwachte schoonheid krijgen doordat de natuur of de tand des tijds er zijn werk mee doet'', aldus Meeter.

Dertig jaar lang heeft Onno Meeter les gegeven aan de kunstacademie in Enschede waar hij de fotoafdeling opzette. ,,De ontmoetingen met al die mensen waren het mooiste. Modellen, opdrachtgevers en collega's, het geeft niet wie en hoe. Het is altijd een samenwerking met vrienden geweest.''

    • Friso Endt