Extra militaire steun naar Afghanistan

Het kabinet heeft ingestemd met de extra militaire steun aan Afghanistan. Op verzoek van de Navo vertrekken in de loop van september zes F-16's en een KDC-10 tankvliegtuig naar het buurland Kirgizië.

Ook besloot het kabinet de zes Apache gevechtshelikopters die in Kabul zijn gestationeerd tot april in de Afghaanse hoofdstad te laten.

Dit heeft minister-president Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad bekend gemaakt. De uitbreiding van de militaire steun met de F-16's en het tankvliegtuig, die met het bijbehorende detachement van circa tweehonderd militairen op de basis Manas worden gestationeerd, dient ter beveiliging van de presidentsverkiezingen die op 9 oktober in Afghanistan worden gehouden. Het zijn de eerste verkiezingen in Afghanistan na de val van het Taliban-regime in 2001. De uitzending geschiedt voor een periode van acht weken. Deze kan enkele weken worden verlengd als een tweede verkiezingsronde noodzakelijk blijkt.

De vliegtuigen moeten ook bijdragen aan veiligere werkomstandigheden voor de ISAF-militairen, waaronder circa 150 Nederlanders, die bezig zijn met het opzetten van een Provinciaal Reconstructie Team in de noordelijke provincie Baghlan. Vanaf Manas zullen de toestellen vluchten uitvoeren boven Afghanistan om bedreigende situaties op de grond te signaleren en daartegen zo mogelijk actie te ondernemen.

Voor dat doel, maar tevens met het oog op de verkiezingen, besloot het kabinet ook de Apaches langer in Kabul te handhaven. De helikopers zijn al sinds maart actief in Kabul en omgeving en zouden in september naar Nederland terugkeren. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) noemde het onlangs ongewenst om met de verkiezingen voor de deur de Apaches terug te trekken. ,,We zijn een commitment aangegaan en we moeten blijven tot het verkiezingsproces goed is afgerond. Terugtrekken is er nu niet bij'', aldus Bot

Morgen vertrekt er voor een periode van zes weken een C-130 transportvliegtuig naar de basis Termez in het nabij gelegen Oezbekistan om het werk van het Provinciaal Reconstructie Team in Baghlan te ondersteunen. Het kabinet besloot gisteren ook om voor een periode van drie maanden een fregat naar de wateren rond het Arabisch schiereiland te sturen. Deze uitzending vindt plaats in het kader van de operatie Enduring Freedom. In 2002 en 2003 waren er ook al Nederlandse F-16's in Kirgizië gestationeerd. De gevechtsvliegtuigen voerden van daaruit patrouilles en acties boven Afghanistan uit.