Disney Treasures: Paaseieren

De eerste twee afleveringen van de Walt Disney Treasures die nu ook in een Nederlandse versie beschikbaar zijn gekomen zien er ook werkelijk uit als schatkisten. De dvd's zitten verstopt in een hebbedingerig blikje. Bijna te mooi om open te maken, zeer geschikt om iets anders in te bewaren, want de volgende twee edities verschenen weer gewoon in een plastic box en voor de dvd-o-fielen betekent dat een dissonant in de kast. De collectie, twee keer Mickey Mouse in Living Color, een keer Silly Symphonies (de muzikale experimenten die de Disney Studio's tussen 1929 en 1939 uitbrachten) en tot slot een heerlijke verzameling Donald Duck-cartoons, is voorbeeldig.

Filmjournalist Leonard Maltin leidt elke schijf in met een kort historisch overzicht. Op het genot van de stoute Mickey en de driftige Donald is weinig af te dingen. We zien ze gedurende de filmpjes evolueren van redelijk subversieve en niet eens zo heel erg snoezig getekende figuurtjes tot de gezellige kindervrienden die vandaag de dag verder leven in stripverhalen, van zwart-wit naar kleur, van potloodtekeningen naar waterverfballetten. Ze stoeien met materie en zwaartekracht. Hun avonturen zijn, zoals het goede animatiefilms betaamt, niet alleen maffe, en soms moralistische, moppen, maar vooral ook oefeningen in wat tekenfilmfiguren allemaal wel kunnen en echte mensen niet: eindeloos op hun bek gaan, van omvang veranderen, de natuurwetten tarten en ga zo maar door. Er zijn extra's opgenomen van oude televisiebeelden waarin Walt Disney gezellig babbelt met Mickey Mouse nog steeds de grootste uitdaging van de animatiefilmer om levende wezens te laten interacteren met getekende figuren. Ook tegenwoordig nog. In de zojuist uitgekomen Garfield-film hebben de makers minstens even veel plezier gehad in het met de computer maken van die wollige luiaard als het in te strakke jurkjes proppen van actrice Jennifer Love Hewitt.

De grootste attractie zijn evenwel de zogeheten `easter eggs', ja inderdaad paaseieren, die op de dvd's verstopt zitten. Niet op allemaal, en niet op allemaal evenveel. Het vereist wat avontuurlijk heen en weer zappen met de pijltjestoetsen op de afstandbediening van de speler in het menu. Mochten er letters, hoedjes of wandelstokken oplichten, doorklikken maar, want voor je het weet zie je de oude Walt zelf de stem van Mickey Mouse voor Mickey Mouse takes a trip inspreken. Of hoor je hem een toelichting geven op een van de karakters uit de Silly Symphonies. ,,Remember one thing, it all started with a Mouse.''

Walt Disney Treasures 1 & 2

Dvd's: 5

Extra's: 4

    • Dana Linssen