De lezer schrijft over human interest

Het merendeel van de inzenders bij `de lezer schrijft' heeft de bekende Nederlandse zuurheid. Het voorlopige dieptepunt was een vraag waarom op de voorpagina van de NRC een filmrecensie is opgenomen (`Toenemende vervlakking', 7 aug). Gelukkig volgt er meestal een interessante uitleg over de keuzes en de visie van de redactie die een deel van haar beleid in de vorm van een (geheim?) stijlboek heeft vastgelegd.

Dit vormde voor mij uitdaging om een positievere vraag te verzinnen:Welke criteria legt de redactie aan bij `human interest', de menselijke factor? Tot hoever mag een redacteur bij een interview vragen naar de persoonlijke achtergrond? Welke dilemma's komt u tegen? Wat denkt u dat u onderscheidt van Opzij? Van mij hoeft dat helemaal niet, want vergelijking leidt niet tot vernieuwing.

Hoe loopt de discussie bij de besluitvorming over de totstandkoming van de boeiende serie `Wisseling van de wacht' in de Economiebijlage. Hoe bent u ertoe gekomen om een mensgericht mens als Marjoleine de Vos als columniste te vragen? Haar column `Wie we zijn' van 9 augustus contrasteert schitterend met walvis- en EU-grondwetdiscussies op dezelfde opiniepagina. Zorgen de jongerencolumns Spunk uit Leven etcetera voor verhitte discussies op uw redactie? Ik hoop het wel.

    • Peter van Tilburg