Chris Stamey:

Een kwart eeuw geleden alweer vergaarde Chris Stamey roem in de dB's, een van de southern alt.rockgroepen waarvan R.E.M. en Big Star de bekendste werden. De laatste jaren werkte hij alleen nog als producer, voor onder meer Alejandro Escovedo en Whiskeytown.

Ryan Adams wordt hier door Stamey genoemd als inspirator, evenals het onlangs in een uitgebreide versie verschenen album van Blind Faith, de `supergroep' met Jack Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton. Alleen de aan Baker herinnerende, prettig rammelende drumsolo in `Leap of Faith' is herkenbaar. Duidelijker zijn de invloeden van de Beach Boys: `Alive' zou door Carl Wilson gezongen kunnen zijn; en het refrein van `Kierkegaard' ademt bewondering voor Brian Wilson. Stamey kijkt vrolijk terug op zijn jeugdjaren in `14 Shades of Green' en gebruikt de sound waarmee hij bekend werd, zonder te verzanden in herhalingen. De powerpop van weleer is geëvolueerd tot melodisch uitgekiende en tot goed luisteren uitnodigende muziek.

Travels in the South

(YepRoc / Sonic RendezVous 2033)

5

    • Bart Jippes