Celstraf na dreigmails aan NOS

De rechtbank in Den Haag heeft de 31-jarige Rotterdammer die onder meer in april vier dreigmails heeft gezonden aan de NOS, gisteren veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk. De man kreeg een proeftijd van drie jaar opgelegd in plaats van de gebruikelijke twee omdat de rechtbank het risico op herhaling groot acht.

Naast de e-mails aan de NOS, waarin hij dreigde met terroristische aanslagen als Nederland haar troepen niet binnen vijf dagen uit Irak zou terugtrekken, kreeg ook de Israëlische ambassade een dreigbrief. De ambassade werd hierop extra beveiligd. Het ministerie van Algemene Zaken ontving een envelop met wit, op antrax lijkend, poeder.

De Haagse rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de e-mails en brieven stuurde in een periode waarin de vrees voor terroristische aanslagen en poederbrieven zeer groot was. Het verweer van de advocaat dat de man niet opzettelijk maar impulsief heeft gehandeld als gevolg van zijn wisselende psychiatrische conditie verwierpen de rechters geheel.

Naast de opgelegde straf willen de rechters dat de man begeleiding krijgt van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg omdat de deskundigen hem verminderd toerekeningsvatbaar achten. Vorig jaar zomer bedreigde de man zowel een officier van justitie als een rechter omdat hij vond dat hij te veel studiefinanciering moest terugbetalen.