C. Monteverdi:

De Italianen dachten rond 1600 dat ze alleen maar het oude Griekse drama reconstrueerden als sluitstuk van de Renaissance, de wedergeboorte van de antieke cultuur. Omdat ze – ten onrechte – dachten dat de Grieken hele voorstellingen zongen, deden ze dat ook. En zo werd uit een gelukkig misverstand de eerste opera geboren: Dafne van Jacopo Peri (1598).

Al in 1607 kwam Claudio Monteverdi met een absoluut meesterwerk, L'Orfeo, dat terecht begint in triomfalistische sfeer, want het loopt goed af met Orfeo die zijn gestorven Euridice uit de onderwereld mag ophalen. De nieuwe opname van Le Concert d'Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm is voorbeeldig: riant, zwierig en uitbundig gespeeld en gezongen door een topcast met onder anderen Ian Bostridge in de titelrol, Patrizia Ciofi als Euridice en Véronique Gens als Proserpina. De opwinding begint al in de proloog met de stralende Nathalie Dessay in de rol van Musica.

L'Orfeo

(Virgin Veritas

5 456422; 2 cd's)

5

    • Kasper Jansen