Bush botst met wetenschap

President Bush is weinig populair bij Amerikaanse wetenschappers. Afgelopen februari kwam de Union of Concerned Scientists, die ruim 100.000 leden telt, met een petitie getiteld Restoring Scientific Integrity in Policy Making. Daarin beschuldigden 62 topgeleerden de regering Bush van wijdverbreid en zonder weerga het proces `through which science enters into its decisions' te manipuleren. Het 46 pagina's tellend rapport Scientific Integrity in Policy Making diende ter ondersteuning.

Inmiddels hebben ruim 4000 wetenschappers de petitie ondertekend, onder wie 48 Nobelprijswinnaars en 127 leden van de National Academy of Sciences. ``Ik ben zeer bezorgd dat de regering [Bush] wetenschappelijke informatie negeert en adviescommissies vol stopt met personen die er uitgesproken politieke opvattingen op nahouden'', aldus fysicus Nicolaas Bloembergen afgelopen maandag in de Arizona Daily Star. Bloembergen, geboren in Dordrecht en in 1943 in Utrecht afgestudeerd, zette zijn academische carrière na de oorlog in Amerika voort; in 1981 won hij een (gedeelde) Nobelprijs voor zijn werk op het gebied van laserspectroscopie.

In het rapport van februari noemt de Union of Concerned Scientists tal van zaken van van wetenschappelijk wangedrag door de regering Bush zouden getuigen. Ze liggen op het gebied van milieu (bescherming van zalm, bosbeheer, klimaatverandering), gezondheid (hiv/aids-voorlichting, morning afterpil) en adviescommisies. Veel publiciteit kregen de beperking die drie jaar geleden werden opgelegd aan stamcelonderzoek. Klonen is verboden, evenals het besteden van overheidsgeld aan het ontwikkelen van nieuwe stamcellijnen op basis van menselijke embryo's. Pleidooien voor opheffing van dit verbod, o.a. door Ron Reagan (zoon van wijlen de president) op de Democratische conventie in Boston, hebben niets uitgehaald.

In het verleden zijn wetenschappers wel vaker te hoop gelopen tegen plannen van de Amerikaanse regering. Zo werd Ronald Reagans Stategic Defensive Initiative (Star Wars) op basis van fysica door de American Physical Society met de grond gelijk gemaakt. Maar dat wetenschappers zich op een zo breed front tegen hun regering keren, is niet eerder vertoond.

John H. Marburger III, hoogste wetenschappelijk adviseur van Bush, heeft zich in felle bewoordingen van de inhoud van de Union-petitie gedistantieerd. Die zou bol staan van de grove generalisaties, uit hun verband gerukte feiten en foutieve en misleidende conclusies.

Democratisch presidentskandidaat John Kerry heeft de ban op stamcelonderzoek onlangs gehekeld: ``Juist op dit moment hebben we revolutionaire geneeswijzen en behandelingen voor het grijpen, maar vanwege het verbod op stamcellen blijven ze buiten bereik,'' zei hij op 7 augustus in een radiotoespraak.

    • Dirk van Delft