Bronzen medaille Van der Geest

Op een loodzware olympische dag veroverde judoka Dennis van der Geest gisteren een bronzen medaille in de zwaargewichtklasse. In de kwartfinale zag de Haarlemmer zijn kans op goud verloren gaan door een nederlaag in een ultralange, negen minuten durende partij tegen de Italiaan Bianchessi. Na twee uur slapen versloeg hij de Duitser Tölzer in zes seconden. Daarna was Van der Geest in de strijd om brons te sterk voor de Iraniër Miran.

De tien kilometer hardlopen op de baan leverde een overwinning op voor de Ethiopiër Kenenisa Bekele. Hij legde de afstand af in een olympisch record: 27.05,11 minuten en onttroonde daarmee tweevoudig olympisch kampioen Haile Gebrselassie, die met hevige pijn aan zijn achillespees als vijfde over de finish kwam. De Nederlander Kamile Maase eindigde kansloos als veertiende. Hij klaagde over gebrek aan kracht als gevolg van het lopen van marathons.

De honkballers verloren met 9-2 van Cuba, het land dat vier jaar geleden nog verrassend werd verslagen door de Nederlandse ploeg.

Bij het wielrennen op de baan verspeelden Theo Bos (kilometer) en Yvonne Hijgenaar (500 m) in de tijdrit hun kansen op een medaille door fouten bij de start. Inge de Bruijn bereikte met overmacht de finale van de 50 meter vrije slag, het zwemonderdeel waarop ze vandaag favoriet is voor goud.

Spelen: pagina 8-10