Bekele stoot Gebrselassie van de troon

De Ethiopiër Kenenisa Bekele (22) heeft gisteravond op indrukwekkende wijze de 10.000 meter in een olympisch record van 27.05,11.

Na de onaantastbare Bekele kwamen de Ethiopiër Sileshi Sihine en Zersenay Tadesse uit Eritrea als tweede en derde over de eindstreep.

Achter de schoonheid van de overwinning van Bekele school de tragiek van een gevallen kampioen. Bekeles landgenoot en tweevoudig olympisch kampioen Haile Gebrselassie kwam met helse pijnen aan zijn achillespees als vijfde over de finish.

Dat Bekele het commando op de lange afstanden heeft overgenomen is niet nieuw; die verhoudingen zijn vorig jaar al veranderd. Maar dat Gebrselassie in zijn laatste baanwedstrijd na de Spelen gaat hij zich toeleggen op de marathon een medaille misliep deed alle Ethiopiërs pijn. Maar hij ondervond dermate veel hinder van zijn achillespees, dat de wedstrijd uitlopen al een prestatie op zich was. ,,Ik heb onderweg serieus overwogen te stoppen, maar ik heb volgehouden omdat het mijn afscheid van de baan was. Maar het was zwaar, héél zwaar. De pijn was bijna ondraaglijk'', vertelde de gemankeerde loper.

Door Gebrselassies blessure slaagden de Ethiopiërs niet in hun opzet alle medailles mee naar huis te nemen. Bekele vertelde dat het hun opzet was om halverwege de race de aanval te openen. Maar er was niet in het scenario voorzien dat Gebrselassie het tempo niet kon bijbenen. Bekele en Sihine, die in die fase van de wedstrijd nog gezelschap hadden van de Ugandees Boniface Kiprop, keken na die vaststelling ongerust om zich heen en lieten het tempo wat zakken. Hun oudere landgenoot vond aansluiting, maar wel in gezelschap van Tadesse. En dat was nu net niet de bedoeling, want de twee buitenlanders dreigden hun Ethiopische strategie te ontregelen.

Uiteindelijk kozen Bekele en Sihine voor zichzelf in het besef dat de hommage aan Gebrselassie met die twee stoorzenders er toch niet meer inzat. De versnelling die Bekele vervolgens twee ronden voor het einde inzette was verbluffend en indrukwekkend tegelijk. Er stond werkelijk geen maat op de 22-jarige Afrikaan, die voor volgende week ook zijn zinnen op de gouden medaille op de 5.000 meter heeft gezet.

Wie Gebrselassie na afloop naar de kleedkamer zag strompelen bekroop de vraag of hij er wel verstandig aan heeft gedaan in Athene te starten. Zijn Nederlandse manager Jos Hermens vond van niet, maar zijn gezag was in deze ondergeschikt aan de macht van de Ethiopische bond, die alle kaarten op drie medailles had gezet en meende in die opzet niet zonder de inbreng van de oude meester te kunnen. Achteraf een betreurenswaardige beslissing, want Gebrselassie verdiende een mooier afscheid van de baan.

De Nederlander Kamile Maase eindigde als veertiende, een resultaat waar hij allerminst tevreden mee was. Hij klaagde over gebrek aan kracht en vooral snelheid, hetgeen volgens hem een gevolg is van de twee marathons die hij heeft gelopen. Maase vertelde gisteren dat hij, evenals Gebrselassie, het accent op de wegatletiek gaat leggen. Hij blijft weliswaar op de baan lopen, maar alleen in functie van de wegwedtrijden. In die zin was de 10.000 meter in Athene een keerpunt in zijn loopbaan. ,,Volgend jaar loop in bij de wereldkampioenschappen in Helsinki de marathon'', kondigde hij gisteravond alvast aan.

Gert-Jan Liefers heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter. Hij eindigde in zijn serie als zesde in 3.40,10 minuten.