Twijfel groeit over ongeluk van Kenteris

De twijfel over het motorongeluk van de Griekse sprinters Kostas Kenteris en Ekaterini Thanou wordt steeds sterker. Onderzoek heeft nog geen aanwijzingen voor het ongeluk opgeleverd.

Het tweetal zou, enkele uren nadat het een dopingcontrole had gemist, op een geleende machine onderuit zijn gegaan en werd vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Een eerste onderzoek naar de toedracht van het ongeluk heeft niets opgeleverd, waardoor het vermoeden bestaat dat het ,,in scène is gezet of misschien wel helemaal niet is gebeurd''. De Atheense commerciële televisiezender Skai heeft dat vanochtend naar buiten gebracht.

Het Griekse persbureau ANA meldde verder dat de artsen en directeur van het KAT-ziekenhuis zal worden gevraagd waarom de atleten vier dagen moesten blijven. Een onafhankelijk arts, gestuurd door het Openbaar Ministerie, had geen noemenswaardig letsel kunnen vaststellen. Doordat de twee zo lang in het hospitaal lagen, moest het IOC de geplande hoorzitting uitstellen. Na hun ontslag uit het ziekenhuis had een dopingtest geen zin meer.

Volgens een officiële verklaring vorige week van het ziekenhuis leed Kenteris aan verwondingen aan de schedel en aan zijn bovenbeen en had hij een whiplash opgelopen. Thanou had verwondingen aan haar buik en haar heup en had een spierblessure in haar rechterbovenbeen.

De plaatselijke verkeerspolitie zal haar bevindingen vandaag aan de officier van justitie doorgeven. De juridische afronding van de affaire is niet te verwachten voor het einde van de Olympische Spelen op 29 augustus. Kenteris en Thanou hebben hun olympische accreditatie al ingeleverd. Juridisch adviseur Francois Carrard van het IOC verklaarde eerder dat ,,we redenen hadden die, vermoed ik, tot een sanctie hadden kunnen leiden''. De internationale atletiekfederatie IAAF moet beslissen over een eventuele schorsing.

Het dagblad Eleftherotypia achterhaalde dat trainer Christos Tsekos, die zich ook heeft teruggetrokken voor de Spelen, bijtijds op de hoogte was gesteld van de dopingcontrole voor zijn pupillen. Chefcoach Odysseas Papatolis had hem daarover een paar keer gebeld. De telefoonmaatschappij heeft bevestigd dat deze gesprekken zijn gevoerd tussen 18.45 en 19.30 uur. Dat was voor afloop van de termijn die de controleurs hadden gesteld voor inlevering van de plasjes. Kenteris en Thanou hadden twee uur de tijd om zich te melden in het atletendorp.

Een woordvoerder van de Griekse regering gaf gisteren toe dat veel vragen rond het lot van Kenteris en Thanou nog altijd onbeantwoord zijn. ,,De regering heeft de politieke beslissing genomen dat zij niet toestaat dat er iets toegedekt zal blijven.''

Toen hij bekendmaakte de Spelen voor gezien te houden, verklaarde Kenteris woensdag dat aan hem nooit was doorgegeven dat hij, één dag voor de opening, naar de dopingcontrole moest. ,,Ik ben bloedserieus, maar ik wist het echt niet. Ik ben de afgelopen jaren een keer of dertig gecontroleerd, zonder problemen.'' Kenteris voegde er aan toe dat dit schandaal een schaduw over het olympisch toernooi heeft geworpen. ,,Griekenland heeft 108 jaar moeten wachten op de thuiskomst van de Olympische Spelen.''