Tweede schok Rusland

Rusland is hard toe aan wat gunstige publiciteit. Nu de regering dreigt olieconcern Yukos het faillissement in te jagen, is de reputatie van het land bij buitenlandse beleggers in last. Een tweede schok, ditmaal veroorzaakt door de gang van zaken rond energiebedrijf Gazprom, waarin de staat een meerderheidsbelang heeft, is niet wat de dokter heeft voorgeschreven.

De regering heeft gehoor gegeven aan een oproep tot een onderzoek naar in buitenlandse handen verkerende Gazprom-aandelen. Buitenlanders mogen de aandelen van het gasbedrijf niet rechtstreeks in eigendom hebben. Maar lokale beursmakelaars hebben deze bepaling omzeild door buitenlanders aandelen te verkopen in Russische bedrijven die maar één bezit hebben: hun belang in Gazprom.

Zoals altijd speelt de binnenlandse politiek een rol in dit verhaal. De oproep tot een onderzoek naar dergelijke constructies kwam van een parlementslid van de oppositie, Joeri Saveljev. Hij noemde ook een beursmakelaar met naam en toenaam: United Financial Group (UFG), voor 40 procent eigendom van Deutsche Bank. UFG is al verwikkeld in een rechtszaak over een aantal Gazprom-aandelen. Het idee zou dus kunnen zijn uitsluitend deze beursmakelaar aan te pakken en niet al het buitenlandse bezit van Gazprom-aandelen. UFG zelf suggereert immers dat er een verband zou kunnen bestaan tussen de vragen van Saveljev en zijn eigen situatie.

Maar het feit blijft overeind dat de regering een onderzoek gaat instellen.

Terwijl vóór deze hele geschiedenis de hoop erop was gevestigd dat de handel in Gazprom-aandelen zou worden geliberaliseerd, lijkt het er nu op dat er een stap in tegengestelde richting wordt gezet. Dat zou slecht nieuws zijn voor Rusland. Als president Poetin serieus van plan is het bruto binnenlands product in tien jaar tijd te verdubbelen, moet hij buitenlandse beleggers het hof maken en ze niet in de gordijnen jagen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Camilla Palladino