Twee Irakezen dood bij vuurgevecht

Nederlandse militairen in Irak zijn de afgelopen nacht opnieuw betrokken geraakt bij een vuurgevecht. Twee Irakezen kwamen om. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers.

Het incident gebeurde even ten zuiden van As Samawah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Al-Muthanna. Een reguliere patrouille in terreinwagens werd vanuit een Iraakse auto onder vuur genomen met kalasjnikovs. Toen de Nederlanders met machinegeweren terugschoten, raakte de auto van de weg. Even later vonden de Nederlanders twee dode mannen in het wrak.

Of de twee Irakezen zijn omgekomen door het Nederlandse vuur of doordat zij met hun auto zijn verongelukt, kon het ministerie van Defensie tegen het middaguur nog niet zeggen. Evenmin is op dit moment bekend of zich nog meer mannen in de auto bevonden.

Kort na de schietpartij heeft de commandant van het Nederlandse detachement in Irak, overste Kees Matthijssen, Apache-gevechtshelikopters en grondtroepen ingezet om de situatie in As Samawah in de gaten te houden, maar er deden zich geen verdere incidenten voor, aldus Defensie. De Koninklijke Marechaussee en de lokale politie stellen een onderzoek in naar het incident.