Thuisfront door chef-staf Defensie gerustgesteld

Een delegatie van het thuisfront van de Nederlandse militairen in Irak is gisteren op het ministerie van Defensie in Den Haag bijgepraat over de veiligheid van de in Irak gelegerde soldaten. De bijeenkomst was nodig om ,,onrust en beroering'' onder familie weg te nemen, zegt een woordvoerder van Defensie. Die onrust was ontstaan nadat een 29-jarige wachtmeester afgelopen zaterdag werd gedood tijdens een aanval op een Nederlandse patrouille door verzetsstrijders.

Jacqueline Donkers, verloofde van een van de soldaten in Irak, is gerustgesteld na een bezoek aan het ministerie en door de aanvullende veiligheidsmaatregelen die Minister Kamp (Defensie) heeft getroffen. ,,Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden.''

Na het vuurgevecht, waarbij ook vijf Nederlandse militairen gewond raakten, riep Donkers op de website van het thuisfront (www.sfir.net) op tot een actie om de militairen naar huis te krijgen. Donkers schreef dat de militairen in Irak in een onwerkbare en onveilige situatie zitten. Na het bezoek noemt Donkers haar oproep nu ,,voorbarig''.

De oproep van Donkers leidde op de site tot heftige discussies onder het thuisfront over de veiligheid van de militairen en de noodzaak van hun aanwezigheid in Irak. Medestanders van Donkers schreven dat zij van de militairen hoorden dat die zich alleen nog in hun bunkers thuisvoelden. Maar Donkers kreeg ook tegengas. ,,Steun je militair en loop niet te zeiken'', schreef een tegenstander.

Uiteindelijk plaatste de voorzitter van het thuisfront, Jan Mustert, een oproep tot kalmte op de site. Volgens Mustert waren alle discussies slecht voor de in Irak gelegerde soldaten. Hij had van Kees Matthijsen, de commandant in Irak, gehoord dat ,,de paniekberichten in Nederland ook hun weerslag hebben op de gemoedsrust van de militairen in Irak''.

Ook Defensie greep in om de onrust weg te nemen. De chef-staf Landmacht, generaal Urlings, belde eergisteren met Donkers, waarop zij samen met een delegatie van het thuisfront naar het ministerie afreisde. Daar kregen zij van chef-staf Defensie generaal Berlijn gedetailleerde informatie over de fatale schotenwisseling. Ook legde Defensie uit hoe de operatie in Irak wordt aangestuurd.