Robert Mugabe is populair in binnen- en buitenland

Ondanks de ineenstorting van de economie en toenemende repressie is het vertrouwen van de Zimbabweaanse bevolking in president Robert Mugabe de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dit blijkt uit de laatste gegevens van de Afrobarometer, een onderzoek naar de populariteit van Afrikaanse presidenten. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijke Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse wetenschappers en mede gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met de goedkeuring van 46 procent van zijn bevolking blijkt president Mugabe geliefder dan zijn ambtsgenoten Thabo Mbeki (Zuid-Afrika) en Olusegun Obasanjo (Nigeria). In 1999 genoot Mugabe slechts de steun van 20 procent van de bevolking. De presidenten van Zuid-Afrika en Nigeria worden in het westen alom gezien als de sleutelfiguren die Mugabe tot aftreden zouden moeten bewegen.

De onderzoekers van de Afrobarometer schrijven de groeiende populariteit van Mugabe toe aan staatspropaganda, ,,een beslissende factor in de presidentiële waardering''. De regering van Zimbabwe heeft de vrije pers de afgelopen twee jaar stevig aan banden gelegd. De enige onafhankelijke dagkrant Daily News, spreekbuis voor de grootste oppositiepartij MDC, verschijnt sinds vorig jaar september niet meer. Vorige maand kreeg ook een weekblad een publicatieverbod opgelegd.

,,In een omgeving waarin de vrije pers wordt gewurgd'', schrijven de onderzoekers in hun rapport, ,,hebben Zimbabweanen kennelijk toegegeven aan het idee van de regering dat hun land is omsingeld door binnen -en buitenlandse vijanden.'' President Mugabe noemde de Verenigde Staten en Groot-Brittanië vorige week nog een groot gevaar voor de stabiliteit van Zimbabwe.

De antiwesterse retoriek van president Mugabe kan ook buiten de landsgrenzen rekenen op brede steun. Zimbabwe's landhervormingsbeleid dat de afgelopen vijf jaar leidde tot de verdrijving van duizenden blanke boeren van hun land en in het westen breed is veroordeeld, kreeg deze week nog de steun van het regionale samenwerkingsverband in Zuidelijk Afrika (SADC).

De Afrobarometer laat ook zien dat de angst in Zimbabwe om over politiek te praten groter is dan in elk van de andere onderzochte zestien landen. De steun voor democratie als regeringsvorm is in Zimbabwe het laagst. Slechts 48 procent van de Zimbabweanen denkt dat democratie goed is voor het land. In 1999 was dat nog 71 procent.

Robert Mugabe leidt het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier, sinds 1988 als president.