Ramsj

Malcolm Boyd (ed.): J.S. Bach. Paperback, Oxford University Press 2003, van €38,68 voor €15,–. Het Martyrium Amsterdam

`A vast storehouse of information,' schreef het blad Gramophone over dit aan Bach gewijde deel uit de serie `Oxford Composer Companions'. Meer dan negenhonderd, alfabetisch gerangschikte trefwoorden komen aan bod, vanaf Abendmusik tot aan Gottfried Zimmermann, de eigenaar van een koffiehuis in Leipzig waar Bach regelmatig musiceerde. Ruim veertig experts werkten mee aan het boek, dat besluit met een compleet overzicht van het oeuvre van de grote componist.

Caroline Zeevat (red.): Tot nut & genoegen. Volkstuincultuur in Nederland. Gebonden, Uitgeverij 010 2001, van €22,50 voor €9,50. Scheltema Amsterdam

`Een volkstuin is een tuin voor het volk, voor iedereen. Ik meng mij daar graag onder, al was het alleen maar omdat ik er geheel met rust word gelaten. Ik lig languit in het gras, kijk naar de bloemen en luister naar de vogels. Die uren in de tuin waan ik me in het paradijs', aldus Frits Bolkestein, een van de bevlogen volkstuinders die in Tot nut & genoegen aan het woord komen. Het aardige boek begint met de geschiedenis van de volkstuin (met als belangrijkste jaar 1928 toen het Algemeen Verbond van Volkstuinders Vereenigingen werd opgericht), waarna een aantal volkstuinen wordt bezocht in Egmond aan Zee, Utrecht en Rotterdam. De vele sfeervolle foto's zijn van onder anderen Marrie Bot, Rob 't Hart en Walter Herfst.

Susanne Meyer-Büser (ed.): In the beginning was Merz. From Kurt Schwitters to the present day. Paperback, Hatje Cantz 2000, van €38,– voor €15,–.

Steven Sterk Utrecht

Prachtige catalogus over Kurt Schwitters (1887-1948) en diens levenslange project `Merz': de op zichzelf betekenisloze term waarmee Schwitters al zijn werk aanduidde, of het nu ging over zijn poëzie of over zijn schilderijen en collages. Diepgravende essays, niet alleen over Schwitters maar ook over kunstenaars die sterk door hem beïnvloed werden zoals Beuys, Rauschenberg en Spoerri. Bij De Slegte liggen twee andere bijzondere kunstboeken: René Guiette (1893-1976) van S. Goyens de Heusch, een voorbeeldig uitgegeven (door het Mercatorfonds) oeuvrecatalogus van de Belgische schilder, en het rijk geïllustreerde Art Nouveau juwelen in Europa van Rolende van Strydonk de Burkel. Respectievelijk van €99,– voor €39,95 en €55,95 voor €27,50.

Erik Durschmied: Blood of revolution. From the reign of terror to the rise of Khomeini. Gebonden, Arcade 2001, van €32,– voor €9,95. The American Book Center Amsterdam (020–6255537)

Het derde boek van Durschmied, de oorlogsreporter die eerder naam maakte met The hinge factor en The weather factor. Precies negen revoluties, opstanden en verzetsdaden komen aan de orde, waaronder de revoluties in Frankrijk en Rusland, de aanslag van Von Stauffenberg op Hitler in 1944, de korte (leger)opstand in Japan in 1945 toen, op bevel van de geallieerden, de keizerlijke macht werd afgeschaft, en de Iraanse revolutie in 1979. Twee fotokaternen.

Marian Donnelly: Architecture in the Scandinavian countries. Gebonden, The MIT Press 1992, van €66,– voor €31,50. Roelants Nijmagen (024–3221734)

Uitstekend gedocumenteerd overzicht van de architectuur van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en zelfs de Faerøer. De inventarisatie van Donnelly omvat een kleine achtduizend jaar: vanaf neolitische grafheuvels en kustforten van de Vikingen tot aan de internationaal georiënteerde architectuur van de afgelopen jaren zeventig. Eveneens bij Roelants: Nordic landscape painting in the nineteenth century van Torsten Gunnarsson, met nadruk op de schilderijen van woeste, ongerepte berglandschappen die omstreeks 1860 in Noorwegen in zwang raakten. Van €75,– voor €37,50.

Antonio Damasio: Looking for Spinoza. Joy, sorrow, and the feeling brain. Gebonden, Harcourt 2003, van €36,67 voor €7,–. Het Martyrium Amsterdam

`This is the most personal of Antonio Damasio's books, presenting dazzling insights into the nature of emotion and feeling,' schreef Oliver Sacks over Looking for Spinoza, een spannende en toegankelijke studie van de Amerikaanse neurobioloog Damasio over de werking van het menselijke brein, in het bijzonder de biochemische grondslag van al onze emoties en gevoelens. Speciale aandacht voor `sociale emoties' als schaamte, jaloezie en trots, met als rode draad de overtuiging van Spinoza dat lichaam en geest een onlosmakelijke eenheid vormen.

Monica Jackson en Elizabeth Stark: Tenten in de wolken. De eerste vrouwenexpeditie naar de Himalaya. Paperback, Nijgh & Van Ditmar 2001, van €18,50 voor €5,99. De Slegte

In het voorjaar van 1955 trok een team van drie vrouwelijke bergbeklimmers naar de Himalaya, om daar uiteindelijk een top van meer dan 6.700 meter te bedwingen. Het verslag van de expeditie, verschenen in 1956, werd een klassieker in de klimliteratuur, vooral dankzij de rake beschrijvingen van de vele gevaren die Monica Jackson, Elizabeth Stark en Evelyn Camrass het hoofd moesten bieden – variërend van kou, slecht weer en hoogteziekte tot aan dronken sherpa's.

    • Henk Lagerwaard