Premier van Hongarije treedt af

In een poging een regeringscrisis te bezweren heeft de Hongaarse premier Péter Medgyessy gisteren zijn ontslag ingediend.

Medgyessy was zelf mede oorzaak van de crisis, toen hij woensdag bij een kabinetswijziging drie ministers naar huis stuurde, onder wie zijn minister van Economie, István Csillag.

De socialistische MSZP (de vroegere communisten) vormen de grootste regeringspartij in een coalitie met de liberale SZDSZ (de voormalige dissidenten). De MSZP heeft gezegd voor 26 augustus een opvolger voor de partijloze Medgyessy aan te zullen wijzen. De MSZP ging snel akkoord met het vertrek van de premier, uit vrees dat anders de coalitie uiteen zou vallen en er nieuwe verkiezingen nodig waren. In opiniepeilingen staan de socialisten met ongeveer 20 procent ver achter bij de rechtse oppositiepartij Fidesz die zou kunnen rekenen op 37 procent van de stemmen.

De crisis ontstond na de Europese verkiezingen in juni, waar de MSZP een slecht resultaat boekte. en Fidesz de helft van de Hongaarse zetels veroverde. De socialisten weten die verkiezingsnederlaag aan onenigheid binnen de regering over het begrotingstekort van 5,9 procent. Dat tekort is een van de redenen voor het uitblijven van voor Hongarije belangrijke buitenlandse investeringen. Minister Csillag was verantwoordelijk voor buitenlandse investeringen.

De MSZP was woedend over het ontslag van Csillag en beschouwde diens ontslag als ,,een oorlogsverklaring''. De partij weigerde het vertrouwen in de premier uit te spreken. Medgyessy gaf daarom de MSZP en ,,persoonlijke ambities'' van de partijleiding gisteren de schuld van de crisis. De partij heeft slechts twintig zetels in het 386 zetels tellende parlement, maar is essentieel voor de regering, die steunt op een meerderheid van niet meer dan tien zetels. Medgyessy is, na de Pool Leszak Miller en de Tsjech Vladimir Spidla de derde Oost-Europese premier die aftreedt sinds de toetreding tot de Europese Unie.

De socialisten hebben nog geen kandidaat voor Medgyessy's opvolging bekendgemaakt, maar in commentaren duikt herhaaldelijk de naam op van Péter Kiss, oud-minister van Arbeid en een van de leidende figuren van de SZDSZ. De 45-jarige Kiss zal, als zijn benoeming door het parlement wordt goedgekeurd, het nieuwe kabinet waarschijnlijk grotendeels ongewijzigd laten.

,,De belangrijkste taak van de nieuwe regering is om het bestaande regeringsprogramma uit te voeren'', aldus SZDSZ-voorzitter en minister van Buitenlandse Zaken Lsazlo Kovacs. ,,Maar dat betekent niet dat er niet enkele kleine wijzigingen kunnen zijn.''

Als gevolg van het vertrek van Medgyessy, een oud-bankier, daalde de waarde van de forint, de Hongaarse munt. De premier werd, samen met minister van Financiën Tibor Draskovics, door investeerders gezien als de beste garantie voor voldoende financiële discipline van de regering. ,,De financiële markten wachten af of Draskovics terugkeert in de nieuwe regering'', aldus financieel analist Andre Roberts van Citibank. Nadat Draskovics in een interview zei dat het beleid van de nieuwe regering ongewijzigd zal zijn, steeg de koers van de forint weer licht.