Phelps: vierde goud

Bijna achteloos heeft Michael Phelps gisteren zijn vierde gouden medaille veiliggesteld. Op de 200 meter wisselslag leidde het 19-jarige wonderkind van de Amerikaanse zwempleg van start tot finish. Zijn winnende tijd (1.57,14) betekende een olympisch record. Landgenoot Ryan Lochte (1.58,78) en George Bovell (1.58,80) uit Trinidad & Tobago volgden op gepaste afstand.

Phelps heeft het magische aantal van zeven of acht titels uit zijn hoofd moeten zetten, maar acht medailles ook een record behoort nog wel tot de mogelijkheden. Vlak na de 200 wissel plaatste hij zich op zijn zesde werkdag ook voor de finale van de 100 vlinder, en dat met de snelste tijd (51,61).

Phelps' landgenoot Aaron Peirsol verkeerde na zijn zege op de 200 rug ruim een kwartier in de veronderstelling dat hij was gediskwalificeerd. De jury besloot terug te komen op die beslissing, ingegeven door een vermeende fout bij het laatste keerpunt. Daardoor mocht de Amerikaan na zijn zege op de 100 rug zijn tweede gouden medaille ophalen.

De Nederlandse zwemsters hebben zich vanmorgen net geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Stefanie Luiken, Madelon Baans, Chantal Groot en Marleen Veldhuis werden achtste. Inge de Bruijn deed in de series niet mee. Ze doet in de finale wel mee.