Pas verschenen: Non Fictie

Marjan Unger: Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. THOTH, 582 blz. €59,90

Uitputtend en mooi geïllustreerd standaardwerk over een onderbelicht aspect van de Nederlandse toegepaste kunst. Dit boek is veel meer dan een opsomming van ontwerpers en producten. De auteur beschrijft kundig hoe de sieraadtraditie zich ontwikkelde binnen de culturele, politieke en maatschappelijke context van Nederland.

James Gleick: Isaac Newton. Een biografie. Vertaald uit het Engels door Patty Adelaar. De Bezige Bij, 286 blz. €19,90

Beknopt, maar informatief en glashelder boek over het Engelse genie en diens zoektocht naar de grondbeginselen van het universum. De auteur besteedt ook aandacht aan de in moderne ogen irrationele kanten van zijn denken en zijn geloof in alchemie. `Een uiterst boeiende biografie', aldus Rob van den Berg (Boeken, 19.09.03).

Wolf Jobst Siedler: Een leven bekeken. Herinneringen van een uitgever. Vertaald door Jan Gielkens, Atlas, 286 blz. €19,90

De oprichter van uitgeverij Siedler kijkt terug op zijn leven. Hij was zeven jaar toen Hitler aan de macht kwam en zeventien toen hij werd gearresteerd en men hem naar het Italiaanse front stuurde. Dit is een persoonlijke geschiedenis van Duitsland, die begint bij zijn vaders leven tijdens het Keizerrijk en eindigt in de Bondsrepubliek in de jaren vijftig.

Antonio Melechi: De vluchtende geest. Over waanzin, slaap en andere schemertoezichten. Meulenhoff, 335 blz. €19,90

De Engelse socioloog Melechi beschrijft de voortdurend veranderende houding van de maatschappij ten opzichte van mentale afwijkingen. Met intrigerende voorbeelden uit de psychologie, de neurologie, de antropologie en de literatuur.