Olie naar 48,98 dollar

De olieprijs heeft weer een record bereikt. Een vat Brent-olie uit de Noordzee noteerde vanmorgen 44,50 dollar, een stijging van 17 cent en het hoogste niveau ooit. De Amerikanse West-Texas Intermediate kostte vanmorgen even 48,98 dollar, eveneens een record.

De prijzen stijgen, net als eerder deze week, door de dreiging van aanslagen op olie-installaties in Irak.

De voorzitter van oliekartel OPEC, de Indonesische olieminister Purnomo Yusgiantoro, verklaarde vanmorgen ,,zeer bezorgd'' te zijn over de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Yusgiantoro zei niet te kunnen voorspellen tot welke hoogte de prijzen kunnen stijgen.

Analisten houden echter serieus rekening met een prijs van 50 dollar per vat van 159 liter. Bij zo'n prijs zal de vraag naar olie vermoedelijk afnemen, maar toch wordt er door analisten openlijk gespeculeerd over de mogelijkheid van een prijs van 60 dollar per vat.