NS schuldig aan invaliditeit van 19-jarige vrouw

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn volledig aansprakelijk voor een ongeval in 1998 waardoor een vrouw van destijds 19 jaar haar beide benen verloor. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam deze week bepaald.

Het slachtoffer kan nu meer schadevergoeding eisen dan de 300.000 gulden die ze al heeft gekregen van NS. Volgens de raadsvrouw van het slachtoffer, E. van Hilten, oordeelde het Hof dat ,,NS bewust roekeloos is geweest''. NS reageert nog niet omdat eerst het vonnis moet worden bestudeerd.

Het slachtoffer stak in april 1998 vlak voor het vertrek van een trein op station Santpoort-Noord haar hand tussen de sluitende deuren van een trein. De deuren gingen niet meer open. Toen de trein ging rijden, werd zij meegesleurd en werden haar benen tussen perron en trein afgesneden. Volgens NS hebben inmiddels alle stellen van dit type trein (Sprinter) een ,,klembeveiliging'' die opengaat als er iets tussenkomt. Toen nog niet.

De NS betaalden 300.000 gulden schadevergoeding, een bedrag dat per Koninklijk Besluit van 1991 is bepaald als maximale schadevergoeding die openbaar vervoerders hoeven te betalen bij schade aan reizigers. Twee jaar geleden oordeelde de Utrechtse rechtbank echter dat het slachtoffer recht had op meer, omdat NS nalatig was geweest. Daarop ging het bedrijf in beroep.

Het gerechtshof van Amsterdam bepaalde dat de maximale schadevergoeding ,,niet meer van deze tijd is, en niet meer redelijk en billijk is'', zegt Van Hilten. ,,Het bedrag is sinds 1991 niet eens aangepast voor inflatie.'' Het gerechtshof vindt bovendien dat NS bewust roekeloos geweest is door de Sprinters door te laten rijden terwijl het bedrijf toen al wist dat de deuren geen klembeveiliging hadden. Daarom geldt de maximale schadevergoeding sowieso niet.

Het slachtoffer moest haar studie aan de hogere hotelschool door het ongeval afbreken. Ze werkt nu op een tijdelijk contract als secretaresse. De advocaat wil een schadevergoeding voor het verschil in inkomen tussen ,,het salaris van een hbo-afgestudeerde en een secretaresse'', Van Hilten schat zo'n dertig tot veertigduizend gulden netto per jaar, veertig jaar lang, plus smartengeld en kosten voor aanpassingen in huis die niet door de AWBZ zijn vergoed. ,,Minimaal een miljoen euro.'' Het slachtoffer krijgt geen WAO-uitkering omdat ze destijds geen baan had. NS kan nu in cassatie gaan.