Minister Italië dreigt met sluiten musea

Het Uffizi en andere grote Italiaanse musea moeten sluiten als de voorgenomen bezuinigingen op de kunstbegroting doorgaan. Daarmee dreigt de Italiaanse minister van Cultuur Giuliano Urbani.

Volgens de minister kunnen de bezuinigingen van 24 miljard euro op de totale Italiaanse begroting leiden tot het verminderen met een kwart van de budgetten van de musea. Het kabinet van premier Berlusconi is al akkoord gegaan met de kortingen, die moeten zorgen dat het Italiaanse begrotingstekort weer binnen de door de EU gestelde grenzen valt. De plannen moeten nog in het parlement worden besproken. Minister Urbani geeft het kabinet tot december de tijd om terug te komen van de bezuinigingen. Hij vindt dat er desnoods minder geld moet naar vredesmissies. Als de bezuinigingen op de kunstsector toch doorgaan, dreigt de minister af te treden. ,,Ik doe graag mee aan ontwikkelingen, maar ik ga niet werkeloos toekijken bij een zelfmoord.''

De bezuinigingen kunnen leiden tot ,,een geleidelijke sluiting van musea en archeologische monumenten'', zei Urbani donderdag in een interview met de Corriere della Sera. ,,Om u een indruk te geven, als het op deze manier doorgaat moeten we gaan denken over een gehele of gedeeltelijke sluiting van het Uffizi.'' Dit museum in Florence bezit een van de belangrijkste collecties kunst uit de Italiaanse renaissance, met meesterwerken van onder meer Botticelli, Caravaggio, Titiaan, Rubens en Michelangelo. Het museum ontvangt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers.

Met minder geld zouden volgens de minister ook het onderhoud aan gebouwen en kunstwerken teruggeschroefd moeten worden. Bovendien zouden de openingstijden beperkt moeten worden. De laatste jaren heeft het ministerie van Cultuur er juist naar gestreefd om de musea vaker en langer open te laten zijn.

In Italiaanse museumkringen wordt al lange tijd geklaagd over teruglopende budgetten. Er is niet genoeg geld om de collecties te onderhouden. De opmerkingen van Urbani passen in een lobby tegen de bezuinigingen op de kunstbegroting. Of de minister werkelijk tot sluiting over zal gaan, wordt sterk betwijfeld. In het interview zei hij ook nog te vrezen voor de staatsbijdrage aan de Biennale van Venetië. Verder gaf hij geen voorbeelden van bedreigde musea of andere instellingen.

Volgens Urbani, sinds lang lid van Berlusconi's partij Forza Italia, moet Italië geld over hebben voor de kunstschatten die het land een gezicht geven in de wereld. ,,Onze cultuurerfenis kan het toerisme bevorderen. Ons artistieke erfgoed is een merk, willen dat erkennen of niet?''