Loflied voor universele moppie

Guus Middag luistert naar Nederlandstalige liedjes. Vandaag naar de zomerhit `Moppie' van Lange Frans & Baas B.

Wie van niets weet en alleen maar de namen van de artiesten en de titel van het lied ziet, zal er zich heel iets anders bij voorstellen. Lange Frans & Baas B met `Moppie': dat klinkt als een leuk geintje van de camping, of als een kroegmeezinger van een oud Jordanees schlagerduo. Maar de muziek wijst al meteen een heel andere kant op. De beginmaten lijken wel geleend van het begin van het Adagio uit het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Dat zal wel toeval zijn, maar de bijbehorende zuidelijke, zwoele, zomerse, loom-dromerige sfeer zal het lied niet meer verlaten.

Dan meldt zich de stoere stem van Lange Frans. Niet oud, niet Jordanees, niet campingesk, maar jong en vlot rijmend en rappend in de internationale straatmengtaal van de hiphop: `Moppie, ik strik je, ik kus je, ik lik je, ik streel je, bespeel je met mijn tanden op je slipje, ik dip je als een chipje, shit moppie, ik dig je, ik neem je in mijn armen en flip je.'

En even later volgt het al even zwoele en slome, half gemeende en half grappende refrein, met de al even vlot rijmende topregels `Moppie, moppie, moppie, ik vind jou helemaal toppie, ik krijg je niet meer uit mijn koppie, o moppie.' Dat wordt gezongen door Brace, de refreinenman met de mooie stem die wel vaker samen met Lange Frans (Frans Frederiks, meer dan twee meter lang) en Baas B (Bart Zeilstra) optreedt. Ze komen alle drie uit Diemen. Ze noemen zich dan ook D-Men (op zijn Engels uitspreken).

De geile uitnodigingen van Lange Frans aan het adres van een gewenst moppie blijven vooralsnog zonder resultaat. `Ik weet dat je bestaat, maar je hebt mij nog niet gevonden', moet hij tot zijn spijt vaststellen. Daarna is het de beurt aan Baas B om zijn ervaringen met het verschijnsel moppie te geven. Al gauw blijkt dat ook hij niet al te gelukkig is geweest in de liefde, maar hij heeft wel iemand op het oog, en hij is nog helemaal vol van haar, als iemand die een Maria-verschijning heeft meegemaakt: `ik weet zeker nu dat God bestaat', `het was voor mij alsof de tijd even stil stond', `twee blikken één gedachte', `hoofd in de wolken' zijn enkele voor de hand liggende fragmenten uit zijn lekker lopende liefdesverklaring. Hier spreekt een zanger die eindelijk zijn onderwerp heeft gevonden: `De zon gaat op en de zon gaat onder, maar een leven zonder moppie? Nee, mijn wereld draait niet zonder.'

Lange Frans sluit zich er graag bij aan. In het derde en laatste deel gaan ze nu samen de ideale geliefde, álle vrouwen eigenlijk, eer brengen, in de vorm van een lang vraag-en-antwoordspel op rijm: `Macht en geld? Alleen voor de moppies./ Een prachtig spel! Allemaal voor de moppies./ Wax en gel? Alleen voor de moppies./ Ik dacht het wel! Allemaal voor de moppies.' Enzovoort.

Hier zingen ze zich helemaal los van de toevallige meisjes uit Diemen-Zuid die hen tot hun ontboezemingen hebben aangezet. Hier gaat het particuliere veroveringslied over in een ode aan het universele moppie, meer in het bijzonder het universele moppie dat helemaal toppie is en zich na kennismaking niet meer laat wegdenken uit het koppie.

Een fragment van `Moppie' van Lange Frans & Baas B is te beluisteren via www.nrc.nl

    • Guus Middag